Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Trópy vrcholia, padne aj 37 °C! Potom však príde ZMENA a udrú silné búrky

Tropické teploty si užívame už niekoľko dní. Víkendové plány by ste ale mali prehodnotiť. Na Slovensku sa poriadne rozprší.

Ilustračný obrázok k článku Trópy vrcholia, padne aj 37 °C! Potom však príde ZMENA a udrú silné búrky
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Vysoké teploty úradujú na Slovensku už niekoľko dní. Tropický má byť aj štvrtok (18. 8.), odborníci zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) vydali výstrahy. Teploty môžu na niektorých miestach vystúpiť až na 37 stupňov Celzia.

Platia výstrahy

Výstrahy druhého stupňa pred vysokými teplotami platia od 13.00 do 18.00 hod. pre celý Bratislavský, Trnavský a Nitriansky kraj a pre takmer celý Banskobystrický, Trenčiansky a Košický kraj. Teplota sa tam môže pohybovať medzi 35 až 37 stupňami Celzia.

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ upozornil ústav.

Pre okresy Banská Štiavnica, Brezno, Ilava, Považská Bystrica, Púchov, Gelnica, Sobrance, Humenné, Prešov, Vranov nad Topľou, Bytča, Martin, Turčianske Teplice a Žilina platia v rovnakom čase výstrahy prvého stupňa. „Ojedinele sa očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 33 stupňov Celzia,“ uviedol SHMÚ.

Víkendové schladenie

Letné počasie bude pokračovať aj v piatok, k večeru však príde zmena. Intenzívne búrky udrú najprv na západné Slovensko, počas soboty sa však postupne rozprší takmer na celom území krajiny. Informuje o tom portál iMeteo.sk.

Studený front prinesie aj ochladenie a teploty klesnú pod 30 stupňov Celzia.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM