Zo Slovenska

Chcete darovať krv? RUŠÍ sa ďalšie opatrenie!

Krv je potrebná nielen z dôvodu vyššieho počtu úrazov či dopravných nehôd počas leta, ale aj pre ťažko chorých pacientov na to, aby vôbec mohli žiť. Ak môžete, darujte.

Ilustračný obrázok k článku Chcete darovať krv? RUŠÍ sa ďalšie opatrenie!
Zdroj: TASR/SOŠV/Ján Súkup

Jedným z opatrení na zabránenie šírenia koronavírusu bolo, že sa darcovia krvi museli vopred objednať na presne určený čas. To sa dnešným dňom (27. júla) ruší. Informuje o tom Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ).

Objednávanie

„Darca krvi sa už môže počas stanovených časov dostaviť na odberové pracoviská počas pracovných dní od 7:00 do 14:00 hod, v utorok je čas predĺžený do 17:00 hod.,“ informuje MZ. Možnosť objednania sa na presný čas pre darcov krvi naďalej zostáva zachovaná.

Treba ale počítať s tým, že objednaní darcovia budú v poradovníku uprednostnení.

Stále platí, že darca, ktorý príde darovať krv na niektoré z pracovísk, môže vstúpiť len s ochranným rúškom na tvári alebo jeho náhradou.

Vrátili ste sa z dovolenky?

Národná transfúzna služba SR (NTS) informuje darcov, že ak navštívili mimoeurópsku krajinu a nemali infekciu dýchacích ciest alebo zápal pľúc, znovu môžu darovať krv 28 dní po opustení krajiny.

Ak ste navštívili európsku krajinu a nemali ste infekciu dýchacích ciest alebo zápal pľúc, znovu môžete darovať krv 14 dní po opustení krajiny.

Ak ste boli v styku s človekom chorým na Covid-19 alebo s človekom v karanténe alebo v úzkom kontakte (menej ako 2 metre, bez rúška) s človekom, ktorý pricestoval v priebehu posledných 14 dní zo zahraničia, a nemal infekciu dýchacích ciest, môžete znovu darovať krv 14 dní od posledného kontaktu s týmto človekom.

Darca, ktorý prekonal infekciu spôsobenú koronavírusom Covid-19, môže znovu darovať krv 14 dní po vyliečení a dvoch negatívnych výsledkoch testovania na koronavírus.

„Darca, ktorý pracuje v zahraničí alebo býva v zahraničí a denne prechádza cez slovenské hranice, je vyradený z darovania krvi a jej zložiek do odvolania,“ upozorňuje NTS SR.

Nezabudnite, že v prípade, že sa u vás objavia príznaky respiračného ochorenia alebo zvýšená teplota nad 37 °C v priebehu 14 dní po darovaní krvi alebo jej zložiek, neodkladne to oznámte pracovisku, kde ste krv darovali.

Podrobné informácie pre darcov krvi v súvislosti s chorobou Covid-19 nájdete TU.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM