Monika Földešiová Rôzne

Chcete kúpiť gril?

Pri výbere kvalitného grilu je podstatnejší materiál. Najkvalitnejšie grily sú vyrobené z nízkouhlíkovej ocele spracovávanej za studena.

„Takto spracovaná oceľ sa neprepaľuje a efekt správneho tepla v grile vyvoláva v niekoľkých vrstvách nanášaný porcelánový smalt,“konštatoval odborník na grily Martin Sýkora. Ponuka grilov na dnešnom trhu je v rôznej rozmerovej a materiálovej variabilite. Zásadou kvalitného grilu, bez ohľadu na to, či grilujeme na plyne, uhlí alebo elektrine, je uzatvorený systém. „Len správnou cirkuláciou teplého vzduchu v uzatvorenom systéme dosiahneme dobrú kvalitu jedla,“ uviedol Sýkora. Pri otvorených griloch, najmä na drevenom uhlí musí kuchár permanentne otáčať pokrmom a zároveň kontrolovať plameň, ktorý vďaka prístupu vzduchu vzbĺkne vždy po odkvapkaní šťavy. V uzatvorenom systéme sa blokovaním prístupu vzduchu tomu aj pri grilovaní na drevenom uhlí vyhneme a pokrm nezačne ohorievať. V uzatvorenom systéme grilovania sa vyhýbame aj karcinogénnym látkam v pokrmoch, ktoré vznikajú práve pri obhorievaní jedla priamym plameňom z pahreby spôsobeným kvapkaním štiav z marinády alebo tuku z mäsa. „V prípade uzatvoreného systému grilu možnosť vzniku plameňa neexistuje,“ konštatoval odborník. Elektrické grily sú, pokiaľ ide o naštartovanie samotného procesu grilovania, veľmi rýchle. K ich nevýhode patrí ťažká regulácia teploty. „V porovnaní s ostatnými typmi grilov ide zväčša o grily s obrovským výkonom, s veľkou spotrebou energie a teda vyššími nákladmi na samotné grilovanie,“ zhodnotil Sýkora. Najvariabilnejší je gril na drevené uhlie, v ktorom dokážeme pripraviť všetky druhy pokrmov. „Náklady na jeho prevádzku sú vyššie ako pri grile na plyn, pretože uhlie a brikety sa nedajú vypnúť a grilovanie v prípade potreby zastaviť ako v prípade plynového grilu. Horiaca pahreba limituje čas a dĺžku grilovania. Práve preto sa grily na drevené uhlie neodporúčajú v gastronomických jednotkách,“ uviedol. Zároveň pri tomto type grilu odporučil uprednostniť grilovacie brikety pred dreveným uhlím, ktoré oveľa rýchlejšie vyhorí. Brikety dokážu horieť nepretržite niekoľko hodín a moderné technológie grilov na drevené uhlie umožňujú zastaviť proces horenia brikiet. „V priebehu procesu grilovania ich môžem zatvorením prieduchov zhora a zdola odstaviť, príde k ich uduseniu a neskôr ich môžeme opätovne použiť,“ spresnil Sýkora. Vyznávači klasického grilovania uprednostňujú vytvorenie ohňa pomocou novín, triesok na palivovom rošte a potom pridávajú drevené uhlie a triesky. Proces prípravy správnej pahreby trvá dlhšie a je prácnejší. Moderné grily ponúkajú podpaľovanie v štartovacom komíne, v ktorom sa brikety nakladajú do nádoby, pod ktorú sa umiestňuje tuhý podpaľovač a v čase približne 20–25 minút sú brikety ideálne pripravené na grilovanie. Takto pripravené uhlie alebo brikety len jednoducho sypeme na palivový rošt. Grily na plyn sú podľa Sýkoru z dôvodu rýchlej nábehovej doby na grilovanie, ktorá je dve až tri minúty, najvhodnejšie pre gastronomické jednotky. Pri používaní tohto typu grilu je grilmajster vždy pripravený grilovanie opakovane začať a kedykoľvek skončiť, čím prichádza k optimálnemu využitiu energie, spotreby plynu. //„Pri použití propán-butánu, resp. čistého propánu sú najnižšie spotrebné náklady na samotné grilovanie,“ uviedol odborník. Päťdesiat percent ľudí stále preferuje grilovanie na drevenom uhlí, pretože je to stále kultovejšia záležitosť, príležitosť na posedenie s rodinou a priateľmi a hra so samotným grilovaním. Naopak, grilovanie na plynových griloch sa viac podobá kuchynskej príprave pokrmov. Je rýchlejšie, dá sa rôznym spôsobom regulovať a vďaka rýchlemu grilovaciemu nábehu je výhodnejšie pre rodiny s malými deťmi, pre početnú rodinu alebo veľkú spoločnosť. Vo vývoji nových technológií grilov prichádzajú každý rok nové vylepšenia. //„Plynové grily, ktoré prišli s technológiou ohrevu cez tzv. flavorizéry, ktoré dodávajú jedlu špeciálnu vôňu a nádych grilovania, je dnes vrchol toho, čo je vymyslené,“ zhodnotil Sýkora, ale dodal, že nové vylepšenia možno očakávať v krátkej dobe.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM