Ako ušetriť

Chcete luxusný vianočný stromček za pár eur? Stačí maličkosť

Ak zvažujete, či sa viac oplatí živý alebo umelý a čo lepšie vyzerá, poradíme vám šikovné riešenie.

Ilustračný obrázok k článku Chcete luxusný vianočný stromček za pár eur? Stačí maličkosť
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Vianočné obdobie je mimoriadne náročné na financie. Ľudia nakupujú darčeky, potraviny i vianočné stromčeky. Korona – nekorona, Vianoce ľuďom nikto nevezme!

Aj v čase protipandemických obmedzení si stále môžeme užívať domáce radosti spojené s najkrajšími sviatkami v roku. A medzi ne rozhodne patrí aj pohľad na krásny vianočný stromček. S troškou invencie sa dá aj zo starého alebo lacného modelu vyčariť luxusná jedlička.

Šetríte peňaženku alebo prírodu?

Ak máte hlboko do vrecka a zvažujete, či je lacnejší živý alebo umelý stromček, už v tom asi máte jasno. Ich ceny sú porovnateľné, ale ten umelý vydrží celé desaťročia.

Živé vianočné stromčeky sa dajú kúpiť už od ôsmich eur, ak sú zasadené v kvetináči. Štandardné jedličky a borovice s výškou nad 150 cm sa predávajú za desiatky eur.

Pri umelých stromčekoch sa dá kúpiť pekná 120-cm vysoká jedlička už za 12 eur.

Môžete však investovať aj do špičkového 3D ihličia, ktoré vyzerá na nerozoznanie od pravého stromu. Cena sa však šplhá nad 260 eur.

Ak hľadíte len na peniaze, voľba je jasná – umelý stromček sa dá vytiahnuť z krabice každý rok a preto je cenovo jednoznačne výhodnejší.

Ak vám záleží aj na životnom prostredí, tak ekológovia považujú za šetrnejší živý stromček. Pestuje sa totiž takmer vždy na špeciálnych plantážach a za desať rokov svojho rastu vyprodukuje až 105 ton kyslíka, uvádza klocher.sk.

Umelé stromčeky sa vyrábajú z ropných produktov, väčšinou sa prevážajú cez pol sveta z Číny a podľa klocher.sk má každý umelý smrek či jedľa na svedomí približne 40 kg CO2 vypustených do atmosféry.

Ale je tu dobrá správa – ak si váš umelý stromček necháte aspoň 20 rokov, stane sa z neho ekologickejšia voľba ako v prípade živého stromu.

Luxus za málo peňazí

Ak sa vám už zunoval váš starý vianočný stromček, alebo chcete dať lacnejšiemu modelu punc luxusu, skúste ho vylepšiť malými trikmi.

Momentálne sú populárne umelé stromčeky, ktoré vyzerajú ako zasnežené. Tento efekt ľahko dosiahnete, ak si kúpite umelý sneh v spreji.

Stromček len sem-tam jemne nastriekajte, aby snehový poprašok vyzeral prirodzene. Pamätajte, že menej je viac. Umelý sneh vyčaruje úplne iný vzhľad a hlavne trochu prekryje staré ihličie.

Poprezerajte aj internetové bazáre s vianočnými dekoráciami. Veľa ľudí tam predáva ozdoby na stromček, ktoré sa im už zunovali, ale vám sa môžu páčiť. Za pár eur tak môžete mať doma úplne novú vianočnú výzdobu.

Poradiť si môžete aj vytvorením vône ihličia, ktorá je taká jedinečná, ak máte doma živý strom. Stačí, ak si kúpite éterický olej s vôňou borovice alebo smreku a pár kvapiek vám dokonale prevonia celú izbu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM