Rôzne

Chlapec, ktorý prežil: Harry Potter je tu s nami už 23 rokov + KVÍZ

Meno Harry Potter sa stalo fenoménom. Príbeh mladého čarodejníckeho učňa sa začal 26. júna 1997, kedy v Británii vyšla prvá kniha Harry Potter a Kameň mudrcov. Jeho premiérové dobrodružstvo sme si na Slovensku užili až o tri roky neskôr.

Ilustračný obrázok k článku Chlapec, ktorý prežil: Harry Potter je tu s nami už 23 rokov + KVÍZ
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

J. K. Rowlingová dostala nápad, ktorý ovplyvnil milióny detí po celom svete, počas cesty vlakom z Manchestru do Londýna. Príbeh postupne vznikal v jednej z edinburghských kaviarní, ktorá sa stala Rownlingovej obľúbeným miestom.

Zaujímavosťou je, že pôvodný rukopis autorke odmietli viaceré vydavateľstvá. Odvahu nabrali až v Bloomsbury, ktoré sa doslova za noc dostalo na výslnie.

Rozprávkové bohatstvo

Postupne sme si užili sedem knižných príbehov, v ktorých sirota Harry a jeho nerozluční priatelia Ron a Hermiona bojovali proti temnému čarodejníkovi Lordovi Voldemortovi a jeho stúpencom. Posledný diel s názvom Harry Potter a Dary smrti zavŕšil celú sériu v roku 2007.

Harry Potter sa stal silnou obchodnou značkou, ktorá zarába aj po rokoch. Samotnú Rowlingovú katapultoval na pozíciu dolárovej miliardárky. Odhaduje sa, že je dokonca bohatšia ako britská kráľovná.

Filmová séria žala úspechy

Príbeh sa dostal aj na plátna kín. V roku 2001 posadil divákov do kresiel prvý diel s Danielom Radcliffom v hlavnej úlohe. Všetko zavŕšili filmy Harry Potter a Dary smrti. Cielene píšeme filmy, nakoľko posledný diel knižnej predlohy bol štúdiom Warner Bros rozdelený na dva samostatné snímky (2010 a 2011).

Zaujímavosť: Každá časť filmového Harryho Pottera figuruje na zozname TOP 50 najsledova­nejších filmov všetkých čias.

Značka vyhovela aj hráčom. S čarodejníckym učňom prežili dobrodružstvá na obrazovkách počítačov, herných konzol a mobilných telefónov.

V roku 2016 sa Rowlingová opäť pripomenula, keď svetlo sveta uzrela kniha s názvom Harry Potter a Prekliate dieťa. Tá však nemá podobu štandardného príbehu. Jedná sa o scenár k rovnomennej divadelnej hre, ktorá sa odohráva 19 rokov po udalostiach z Darov smrti.

Myslíte si, že vás neprekvapí žiadny detail zo sveta čarodejníka s jazvou v tvare blesku na čele? Otestujte si svoje vedomosti v našom kvíze!

Kliknite SEM: Ako dobre poznáte svet Harryho Pottera?

V kvíze sa vám postupne zobrazí dvadsať otázok. Ku každej máte na výber z troch možností, správna je, samozrejme, vždy len jedna. Avšak pozor, na odpoveď na každú otázku máte len 15 sekúnd.

Ak nestihnete odpovedať v limite, otázka bude hodnotená ako nezodpovedaná. Kvíz bude okamžite vyhodnotený a vy zistíte, na koľko otázok ste odpovedali správne.

Testujte a bavte sa

Kvíz môžete kedykoľvek opakovať a vylepšovať si svoje skóre. Výsledok kvízu môžete jednoducho, jediným kliknutím, zdieľať na Facebooku a pochváliť sa ním i vaším priateľom.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM