Zo Slovenska

Chlieb náš každodenný? Možno ním nebude, pekárom hrozí kolaps

Rada pekárov a cukrárov SR spísala memorandum na zastavenie nekalých obchodných praktík, ktoré ich tlačia do straty. Situácia je v ich odvetví kritická.

Ilustračný obrázok k článku Chlieb náš každodenný? Možno ním nebude, pekárom hrozí kolaps
Zdroj: TASR

O aktuálnej zlej situácii informovala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová. Hrozba zatvárania niektorých prevádzok, nedostatok kvalifikovaných a nekvalifikovaných zamestnancov, zvyšujúci sa podiel predaja mrazeného pečiva z dovozu na úkor čerstvých pekárenských výrobkov, ale aj problém dostať pečivo do obchodov za ceny prijateľné pre pekárov je podľa nej stručnou charakteristikou nepriaznivého stavu, v akom sa momentálne nachádza tento potravinársky sektor.

Koniec čerstvému chlebu?

Rada pekárov a cukrárov SR sa podľa Holéciovej preto rozhodla prísť s memorandom, ktorým chcú poukázať na spomínané vážne problémy. Podľa rady spočíva riešenie aj v dodržiavaní zákona o cenách, teda aby obchod nenakupoval od dodávateľov tovar za ceny, ktoré sú pod ekonomicky oprávnenými nákladmi.

„Ak sa totiž nedohodneme na tom, že obchodné reťazce nám budú platiť za pekárenské výrobky a chlieb ceny aspoň na úrovni ekonomicky oprávnených nákladov, tak reálne hrozí, že nebudeme môcť ďalej vyrábať,“ uviedli predstavitelia Rady pekárov a cukrárov SR.

Holéciová pripomenula, že nekalé obchodné praktiky niektorých obchodných reťazcov zásadne ovplyvňujú rentabilitu odvetvia a umelo znižujú odbytové ceny pekárenských výrobkov. Práve boj proti nekalým obchodným praktikám niektorých obchodných reťazcov sa stal jednou z kľúčových priorít SR v rámci jej predsedníctva v Rade EÚ.

Čítajte aj: Maškrty, ktoré osladili naše jazýčky (2.): Upiecť makarónky je umenie. Ale nie nemožné!

Zdroj: TASR

Zdôraznila, že pekári súrne potrebujú prijať aj nových zamestnancov. Aj pre nedostatok pracovníkov stojí celé odvetvie pred hrozbou kolapsu.

„Bude spôsobený nedostatkom pracovníkov, keďže jednotliví výrobcovia už nebudú ďalej schopní plniť si svoje výrobné záväzky,“ tvrdí Rada pekárov a cukrárov SR s tým, že momentálne by firmy boli schopné zamestnať viac než 1000 ľudí. Avšak nielen že zamestnancov nedokážu získať, ale nedokážu ich ani adekvátne ohodnotiť, a to z dôvodu nízkeho ohodnotenia ich odbytu.

Bez práce nie sú koláče

„Z nášho pohľadu ide o neriešiteľnú situáciu. Na jednej strane sme schopní a pripravení okamžite zamestnať stovky ľudí, na druhej strane im nedokážeme ponúknuť také ohodnotenie, ktoré im zabezpečí aspoň pokrytie základných životných potrieb. Jednoducho na to nemáme. Ľudia teda nemajú záujem pracovať a radšej zostávajú na úradoch práce, alebo sú dobrovoľne nezamestnaní a živia sa príležitostnými brigádami,“ podčiarkli predstavitelia Rady pekárov a cukrárov SR s tým, že výrobcovia nielen nevedia získať nových zamestnancov, ale strácajú aj tých stabilných.

Pekári podľa Holéciovej už prostredníctvom svojich zväzov a združení rokovali aj s ministerkou pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabrielou Matečnou a hľadali riešenia, ako stabilizovať odvetvie a zabrániť negatívnym scenárom, ktoré hrozia.

Ilustračné foto, TASR

Chlieb a pečivo
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM