Zo Slovenska

Chodí vaše dieťa do školy? Zistite, ako to bude s nárokom na pandemickú OČR od 8. marca

Ak teda bude materská škola alebo škola rozhodnutím príslušného orgánu uzatvorená, rodičia majú nárok na pandemické ošetrovné.

Ilustračný obrázok k článku Chodí vaše dieťa do školy? Zistite, ako to bude s nárokom na pandemickú OČR od 8. marca
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Pri nároku na pandemické ošetrovné sa od pondelka 8. marca nič nemení. Oznámila to hovorkyňa Sociálnej poisťovne (SP) Zuzana Dvoráková.

Nárok na pandemické ošetrovné

Ak teda bude materská škola alebo škola rozhodnutím príslušného orgánu uzatvorená, rodičia majú nárok na pandemické ošetrovné – pri splnení všetkých zákonných podmienok. „Naďalej platí, že rodič po otvorení škôlky alebo školy stráca nárok na pandemické ošetrovné, ktoré mal z dôvodu starostlivosti o dieťa pre uzavretie zariadenia príslušným orgánom – rozhodnutím hygieny, riaditeľa, zriaďovateľa alebo ministra školstva,“ vysvetlila Dvoráková.

Ak materská škola alebo základná škola umožní návštevu alebo výučbu len pre časť detí, rodičia detí, ktoré nemôžu materskú školu alebo základnú školu z tohto dôvodu navštevovať, nárok na pandemické ošetrovné majú.

Stále tiež platí aj to, že ak je škôlka alebo škola otvorená a rodičia nedajú dieťa do školského zariadenia iba pre obavy z ochorenia COVID-19, nárok na pandemické ošetrovné nemajú.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM