Zo Slovenska

Chorobnosť na Slovensku NARASTÁ! Zatvárajú sa školy a škôlky, pribúdajú prípady na COVID

Počet chorých na Slovensku stále pribúda! Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v 47. týždni v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 14,3 percenta.

Ilustračný obrázok k článku Chorobnosť na Slovensku NARASTÁ! Zatvárajú sa školy a škôlky, pribúdajú prípady na COVID
Zdroj: TASR/František Iván

Zvýšila sa tiež chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO), a to o 27,8 percenta. TASR o tom informovali zo sekcie epidemiológie a pripravenosti na pandémie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Kde ich je najviac?

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 47.034 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Nitrianskom kraji a najnižšiu v Banskobystrickom kraji. Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do piatich rokov.

„Ochorenia hlásilo 53 percent všeobecných lekárov pre deti a dorast a 42 percent všeobecných lekárov pre dospelých,“ priblížil úrad.

Ako chrípku a chrípke podobné ochorenia v 47. týždni nahlásili 4808 ochorení, čo predstavuje 10,2 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Nitrianskom kraji, najnižšia v Bratislavskom kra­ji.

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine do piatich rokov.

Zároveň ÚVZ informoval, že 23 výchovno-vzdelávacích zariadení nahlásilo prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu. Išlo o 19 materských škôl a štyri základné školy.

Pacienti s covidom

Úrad tiež v 47. týždni nezaznamenal prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI). Tiež bolo spracovaných 595 prípadov ochorenia COVID-19.

Podotkol, že z celkového počtu hlásených prípadov ochorenia bola za mesiac november najvyššia vekovo špecifická chorobnosť zaznamenaná vo vekovej skupine 65-ročných a starších osôb.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aj TIETO články stoja za prečítanie!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM