Zo zahraničia

Chorvátsko zasiahli PEKELNÉ búrky: V Záhrebe hlásia aj obete na životoch, VIDEO

Búrky nezasiahli iba Slovensko. Poriadnu spúšť zanechali aj v oblasti balkánskych štátov.

Ilustračný obrázok k článku Chorvátsko zasiahli PEKELNÉ búrky: V Záhrebe hlásia aj obete na životoch, VIDEO
4
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Na najmenej päť sa zvýšil počet obetí prudkých búrok, ktoré sa v stredu prehnali Slovinskom, Chorvátskom a Bosnou a Hercegovinou. Tieto balkánske štáty v uplynulých dňoch čelili aj vlnám extrémnych horúčav. Vo štvrtok to uviedla agentúra AFP.

Padajúce stromy rozsievali smrť

Popoludňajšia búrka priniesla do chorvátskej metropoly Záhreb a jeho okolia vietor, prudký dážď a vyvolala prívalové povodne. Spôsobila výpadky dodávok elektriny, zastavená musela byť mestská doprava a ulice zatarasili popadané stromy.

Chorvátska polícia a miestne médiá uviedli, že najmenej štyroch ľudí — dvoch v Záhrebe — zabili padajúce stromy. V dôsledku silného vetra sa tam zrútil aj žeriav, žeriavnik pritom utrpel vážne zranenia.

Potrhané elektrické káble

Záhrebská samospráva vo štvrtok upozornila obyvateľov mesta, aby sa vyhýbali tamojším parkom, keďže sa v nich nachádza množstvo vyvrátených stromov a na zemi ležia aj pretrhnuté elektrické káble.

Starosta Záhrebu Tomislav Tomaševič označil stredajšiu búrku za „bezprecedentnú či už z hľadiska sily alebo rozsahu spôsobených škôd“.

Podobnú situáciu hlásili aj v susednom Slovinsku, kde silný vietor lámal stromy a odnášal strechy. Verejnoprávna televízia informovala, že pri páde stromu v oblasti Bledského jazera prišla o život jedna osoba a ďalšia utrpela zranenia. Jednu obeť hlásili aj v bosnianskom regióne Brčko, príčinu úmrtia však tamojšie úrady neuviedli.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Ničivé búrky v Záhrebe
4
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM