Zo zahraničia

Chudoba a mizéria: TOTO je krajina, v ktorej väčšine obyvateľov hrozí hlad

Podľa vyhlásenia WFP bude nedostatkom potravín v decembri trpieť 8,8 milióna obyvateľov Zimbabwe.

Ilustračný obrázok k článku Chudoba a mizéria: TOTO je krajina, v ktorej väčšine obyvateľov hrozí hlad
5
Galéria
Zdroj: TASR

Svetový potravinový program (WFP) vo štvrtok požiadal o ďalších 250 miliónov dolárov na pomoc obyvateľom afrického štátu Zimbabwe a varoval, že koncom roka bude 60 percent tamojšej populácie ohrozených hladom.

Skorumpovaná vláda

Krajinu sužuje klimatická kríza (sucho), ekonomická kríza, ako aj koronavírusová pandémia, pričom ide o najhoršiu situáciu za vyše desaťročie, uvádza tlačová agentúra Reuters. Sprievodnými javmi sú vysoká inflácia, nezamestnanosť či nedostatok liekov.

Podľa vyhlásenia WFP bude nedostatkom potravín v decembri trpieť 8,8 milióna tamojších obyvateľov.

„Mnoho zimbabwianskych rodín sužuje akútny hlad a ich situácia sa bude iba zhoršovať. Na odvrátenie možnej humanitárnej katastrofy je potrebná pomoc medzinárodného spoločenstva,“ uviedla regionálna riaditeľka WFP pre južnú Afriku Lola Castrová.

Aktivisti obviňujú z krízy skorumpovanú vládu a vyzvali na demonštrácie, ktoré sa majú konať v piatok. Polícia a vojaci posilnili bezpečnostné kontroly na všetkých cestách vedúcich do centier miest.

Zúfalé rodiny

Poľnohospodári zožali iba 1,1 milióna tony kukurice, ktorá je v krajine jednou zo základných potravín, a to je menej než polovica potrebného množstva v celonárodnej miere, tvrdí WFP.

Súčasne došlo v dôsledku hyperinflácie k zdvojnásobeniu cien tejto plodiny. Čoraz zúfalejšie rodiny jedia menej, rozpredávajú svoj majetok a zadlžujú sa.

Chudoba v Zimbabwe
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM