ELA Zo zahraničia

Chýbal personál, chirurgovi pri amputácii asistovala UPRATOVAČKA! Nemocnica sa ospravedlnila

Bizarný prípad! S nedostatkom kvalifikovaného personálu bojuje nie jedna nemocnica. A tak si lekár, ktorý musel pacientovi urobiť amputáciu, povedal, že každá ruka sa zíde.

Ilustračný obrázok k článku Chýbal personál, chirurgovi pri amputácii asistovala UPRATOVAČKA! Nemocnica sa ospravedlnila
Zdroj: pixabay.com

Univerzitná nemocnica v západonemeckom meste Mainz musela vysvetľovať prípad z roku 2020, keď jeden z jej lekárov nechal pri operácii asistovať upratovačku bez akéhokoľvek zdravotníckeho vzdelania.

Nemal nikoho po ruke

Vedenie nemocnice vyjadrilo poľutovanie nad tým, že lekár vážne porušil predpisy, a ubezpečilo, že s ním rozviazalo pracovný pomer.

Pacient, ktorý podstúpil amputáciu malíčku na nohe, nemal kvôli neortodoxnému postupu žiadne komplikácie, napísala agentúra DPA.

Riaditeľ nemocnice Norbert Pfeiffer médiám povedal, že chirurg sa pred tromi rokmi chybne rozhodol rutinný výkon vykonať, aj keď nebol k dispozícii kvalifikovaný lekár, ktorý mu mohol asistovať.

Povolal upratovačku

Zákrok robil v lokálnej anestézii, potom ale nastal problém, keď začal byť pacient nepokojný. Lekár kvôli tomu povolal upratovačku, ktorá potom držala pacientovi nohu a podávala chirurgovi nástroje, napísal miestny list Mainzer Allgemeine Zeitung.

„Nikdy sa to nemalo stať,“ povedal Pfeiffer, podľa ktorého išlo o chybu úsudku daného lekára. Priestupok nahlásil jeden z administratívnych pracovníkov nemocnice, ktorý upratovačku videl na operačnej sále so zakrvavenou gázou v rukách.

Čo sa stalo, zistil manažér operačnej sály bezprostredne po zákroku, pretože si podľa britského denníka Metro všimol, ako upratovačka drží zakrvavenú gázu. Chirurg dostal výpoveď v roku 2021.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM