Rastislav Búgel Zo zahraničia

Čierny kašeľ v Európe: V Holandsku zomreli 4 deti, Česko hlási REKORDNÉ počty prípadov

Situácia s čiernym kašľom v Európe začína byť alarmujúca. Susedná krajina hlási rekordné počty nových prípadov.

Ilustračný obrázok k článku Čierny kašeľ v Európe: V Holandsku zomreli 4 deti, Česko hlási REKORDNÉ počty prípadov
Zdroj: TASR/Dano Veselský

V Holandsku zomreli na čierny kašeľ za posledných šesť týždňov štyri deti. S odvolaním sa na nemecký Bild o tom informuje server CNN Prima NEWS. Holandský národný zdravotný úrad hovorí, že ide o najvyšší počet tragických prípadov za posledných 60 rokov.

Situácia naprieč Európou

Nedávno sme vás informovali, že čierny kašeľ zabil v Rakúsku iba mesačné bábätko. Navyše, počet prípadov v rakúskom Grazi dramaticky rastie. Z nuly sa čísla nakazených dvihli na dvadsať denne.

Server pripomína, že napríklad v Srbsku už od začiatku roku zomrelo 5 maličkých detí a Veľkej Británii dokonca hrozí epidémia. Pre porovnanie, oproti roku 2023 už v Británii zaznamenali 24-násobný nárast počtu nových prípadov.

Kým po minulé roky v Chorvátsku evidovali približne 50 prípadov ročne, vlani to už bolo 1 100 prípadov. Medziročne sa počet chorých s čiernym kašľom zvýšil aj v Nemecku. V roku 2022 zaznamenali 1 741 prípadov, vlani to už bolo 2 084 chorých.

Rekordné počty v Česku

V Česku od začiatku roka pribudlo už 3 084 prípadov. Len od tohto pondelka do piatka pribudlo 810 nových. Informoval o tom český Štátny zdravotný ústav.

Viac prípadov u našich západných susedov evidovali naposledy v roku 1963. Chorí pribúdajú vo všetkých vekových skupinách, najviac však medzi mladými vo veku od 15 do 19 rokov, potom medzi najmenšími deťmi a deťmi od 10 do 14 rokov.

Český minister zdravotníctva však pripomína, že vakcín je dostatok: „V prípade záujmu sa prosím informujte u svojho praktického lekára. Očkovanie odporúčam aj tehotným. Apelujem hlavne na rodičov malých detí, aby dodržiavali očkovací kalendár.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM