Politika

Čínski hackeri ZAÚTOČILI na politikov v Európe! Obeťou je aj SLOVENSKÁ europoslankyňa

Čínski hackeri zacielili na Európu. Medzi obeťami mala byť aj europoslankyňa zo Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Čínski hackeri ZAÚTOČILI na politikov v Európe! Obeťou je aj SLOVENSKÁ europoslankyňa
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer , Pexels.com

Obeťami čínskych kybernetických útokov spred troch rokov proti poslancom a ministrom vlád naprieč Európou bola aj slovenská poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Miriam Lexmann (KDH) a šéf českej diplomacie Jan Lipavský. Europoslankyňa na čerstvé odhalenia o tejto skutočnosti upozornila redakciu TASR.

Skupina riadená čínskym ministerstvom

Lexmann je členkou Výboru EP pre zahraničné veci a spolupredsedníčkou Medziparlamentnej aliancie pre Čínu (IPAC). Spresnila, že útoky vykonala hackerská skupina známa ako Advanced Persistent Threat 31 (APT31 Group), ktorá bola súčasťou kyberšpionážnej skupiny riadenej Ministerstvom štátnej bezpečnosti Čínskej ľudovej republiky.

Útok na demokraciu

Lexmann tvrdí, že podľa údajov amerického ministerstva spravodlivosti sa skupina v roku 2021 zacielila na e-mailové účty politikov z Medziparlamentnej aliancie pre Čínu, vrátane všetkých členov IPAC z Európskej únie.

„Išlo o úmyselný útok na našu demokraciu, akt kybernetickej špionáže a nadnárodnej represie, ktorý sa zameriava na zákonodarcov, vrátane tých, ktorých Čína sankcionuje za ich ľudskoprávnu angažovanosť a kritiku praktík totalitného režimu a za poukazovanie na ekonomické hrozby Číny“, vysvetlila Lexmann.

Patrí medzi európskych politikov na čínskom sankčnom zozname.

Hovorí o absurdnej situácii

Poslankyňa upozornila, že vyšetrovanie možného dopadu kybernetických útokov pokračuje, pričom ministerstvo spravodlivosti USA členov hackerskej skupiny už obvinilo a Spojené kráľovstvo na nich uvalilo sankcie.

Podľa Lexmann je absurdné, že odhalenia o týchto útokoch prichádzajú po takmer troch rokoch zo Spojených štátov a nie „z našich vlastných spravodajských agentúr“.

„Od ekonomického nátlaku cez špionáž, kybernetické útoky až po škodlivý obsah poskytovaný našim deťom prostredníctvom sociálnych aplikácií ako je TikTok, aj tieto útoky dokazujú, že totalitný režim v Číne predstavuje najkomplexnejšiu hrozbu pre našu slobodu a bezpečnosť. Potrebujeme ráznu reakciu a ochranu našich demokratických inštitúcií i spoločnosti. Musíme pokračovať v znižovaní našej závislosti od tohto režimu v kľúčových sektoroch a posilňovať tak našu odolnosť i sebestačnosť,“ opísala situáciu Lexmann.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM