Eva Mikulová Zo Slovenska

Čitatelia zúria: Rómovia jazdia v MHD bez rúšok a často načierno

Obyvatelia Košíc sa sťažujú na hlučných "čiernych" pasažierov bez rúšok, s ktorými musia denne cestovať v autobuse. Čo na to dopravný podnik?

Ilustračný obrázok k článku Čitatelia zúria: Rómovia jazdia v MHD bez rúšok a často načierno
9
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Nosenie rúšok alebo iné prekrytie horných dýchacích ciest je bezpečnostné opatrenie voči šíreniu nákazy koronavírusom, ktoré naďalej platí v prostriedkoch mestskej verejnej dopravy. Vodič vás môže za nesplnenie tohoto nariadenia i vykázať z autobusu alebo električky.

Ani lístok, ani rúško?

Košičania i návštevníci mesta toto nariadenie väčšinou dodržiavajú, ale podľa nášho čitateľa Vladimíra ho ignorujú cestujúci, ktorí využívajú autobus č. 11.

Táto linka jazdí na sídlisko Luník IX a rómski obyvatelia údajne cestujú bez rúšok, a aj bez lístka. „Všimol som si to mnohokrát, že nastúpili Rómovia bez rúška a takmer žiaden z nich si neoznačil cestovný lístok. Je snáď pre nich verejná doprava zadarmo a skladáme sa im na ňu my, občania Košíc?“ pýta sa rozhorčený čitateľ.

Podobné situácie s niektorými neprispôsobivými občanmi zažil snáď každý pasažier v košickej verejnej doprave. Obyvateľov trápi najmä to, že takíto cestujúci často jazdia „načierno“ a mnohokrát robia vo vozidlách neporiadok a sú hluční.

Kontroly v autobuse

Čo sa rúšok týka, Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) nevníma linku č. 11 ako problematickú. Nosenie rúšok údajne kontrolujú vodiči na všetkých trasách. „Na všetkých linkách MHD vodiči kontrolujú nosenie rúška. V súčasnosti je takáto kontrola ťažšie realizovateľná, nakoľko podľa posledného nariadenia Úradu verejného zdravotníctva zo dňa 3. 7. 2020 osoby s ochorením dýchacích ciest a s kožnými ochoreniami nemajú povinnosť nosiť ochranné rúška v prostriedkoch hromadnej dopravy. Toto nariadenie nevyžaduje lekárske potvrdenie o diagnóze,“ informovala Dnes24 hovorkyňa DPMK Vladimíra Petrušová.

„Rómovia majú viditeľne zanedbanú hygienu, čo ma štve, keďže všetci sa tu navzájom už niekoľko mesiacov chránime rúškami, gélmi a rukavicami. Oni môžu cestovať v MHD bez rúšok? Kde je tá kolektívna zodpovednosť, o ktorej hovoria politici?,“ povedala nám cestujúca Jana, ktorá linkou pravidelne jazdí.

Dopravnému podniku, žiaľ, nezostáva iné, iba apelovať na čestnosť každého cestujúceho. Pretože aj tí, ktorí nenosia rúško, sa stávajú bežnou súčasťou cestovania MHD.

Podľa prepravného poriadku má síce vodič právomoc skontrolovať cestovný lístok, nie je to však jeho povinnosťou. Túto povinnosť majú prepravní kontrolóri na všetkých linkách MHD.

Na základe podnetov od viacerých našich čitateľov sa preto naskytá otázka, či DPMK uvažuje o posilnení kontrol na linke č. 11. „Táto linka je od ostatných vzhľadom na sociálny status väčšiny cestujúcich odlišná. Nevidíme ale dôvod na nej posilňovať kontroly nad rámec bežných kontrol, ktoré sú vykonávané na ostatných linkách,“ vysvetľuje Petrušová.

Pokuty sa podľa hovorkyne DPMK vymáhajú od všetkých cestujúcich, ktorí cestujú bez platného cestovného lístka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM