Zo Slovenska

Čo bude ďalej so školami? Podľa odborníkov nie je žiadna trieda úplne bezpečná

Konzílium odborníkov podporuje regionálnych hygienikov pri prerušovaní prezenčnej výučby v školách.

Ilustračný obrázok k článku Čo bude ďalej so školami? Podľa odborníkov nie je žiadna trieda úplne bezpečná
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Uviedli to v spoločnom stanovisku, o ktorom vo štvrtok informovali.

„Plne podporujeme rozhodnutia regionálnych úradov verejného zdravotníctva, ktoré v súčinnosti s orgánmi miestnej samosprávy pristupujú k nevyhnutným krokom. Regionálni hygienici poznajú situáciu na lokálnej úrovni a je ich povinnosťou a poslaním prijímať všetky opatrenia potrebné na záchranu ľudských životov, vrátane krátkodobého preventívneho prerušovania prezenčnej výučby,“ zdôraznili.

Právo na vzdelanie

Konzílium tvrdí, že si uvedomuje problémy, ktoré prerušovanie prezenčnej výučby spôsobuje. Zároveň však hovorí o katastrofickej epidemickej situácii, poukazuje na kolaps nemocníc a strach rodičov o zdravie svojich detí.

„Právo na vzdelanie je nesmierne dôležité, no právo na život a zdravie je ešte dôležitejšie. Dnes nemáme k dispozícii žiadne ideálne riešenia. Krátkodobé prerušenie prezenčnej výuky sme sami navrhovali pred dvoma týždňami,“ uviedli s tým, že malo trvať sedem pracovných dní a malo byť celoplošné.

Prečítajte si aj:

Žiadna trieda nie je bezpečná

Podľa odborníkov sa v súčasnosti žiadna trieda nedá označiť ako úplne bezpečná. Hovoria, že deti a mladí ľudia sú najsilnejším vektorom šírenia nákazy.

Zdôraznili, že cieľom ich návrhu bolo znížiť prenos nákazy medzi nimi a následný prenos do staršej populácie, ktorá má väčší podiel prípadov, končiacich hospitalizáciou a úmrtím.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM