TOS Lifestyle

Čo by ste nikdy nemali jesť NALAČNO? V zozname sú aj obľúbené raňajky mnohých Slovákov!

Tento zoznam možno aj vás motivuje k tomu, aby ste prehodnotili svoje raňajkové menu. Čo sa neodporúča jesť nalačno?

Ilustračný obrázok k článku Čo by ste nikdy nemali jesť NALAČNO? V zozname sú aj obľúbené raňajky mnohých Slovákov!
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Máte pocit, že rôzne štúdie a rôzni výživoví odborníci radia rozlične? V otázke, čo nejesť nalačno, panuje vo väčšine prípadov zhoda. Samozrejme, zoznamy nie sú úplne identické, ale väčšinu položiek majú rovnakých.

Prešli sme niekoľko takýchto odporúčaní a z nich vytvorili zoznam potravín, ktoré sa opakujú najčastejšie. Čo teda rozhodne nejesť nalačno?

1. Citrusové ovocie

Obsahuje kyselinu, ktorá môže spôsobiť pálenie záhy, alergie, gastritídu či vredy. Navyše, príliš veľa vlákniny a fruktózy prijatých nalačno môže spomaliť tráviaci systém. Neskôr si ich však určite doprajte, majú množstvo vlastností prospešných pre zdravie človeka.

2. Sladkosti

Začať deň sladkosťami je veľmi zlý nápad. Pankreas nie je schopný produkovať také množstvo inzulínu, ktoré je potrebné na veľkú dávku cukru na prázdny žalúdok.

3. Paradajky

Naozaj? Žiaľ, áno, aj paradajky sa opakujú v podobných odporúčaniach často. Obsahujú kyselinu trieslovú, ktorá pri kontakte so žalúdočnými šťavami môže spôsobiť podráždenie žalúdka. Počkajte s nimi po prvom jedle.

4. Pečivo

Aj keď si bez neho mnohí nevedia svoje raňajky predstaviť, problémom sú kvasinky, ktoré môžu poškodiť pri konzumácii nalačno sliznicu žalúdka. Pečivo môže mať na svedomí vašu plynatosť aj iné žalúdočné problémy.

5. Káva

Odporúčanie nepiť kávu nalačno a nerobiť z nej svoje raňajky, ste už zrejme niekedy počuli. Prečo ale nepiť kávu nalačno? Vedie to k vyššej kyslosti v tráviacom systéme a počas dňa môžete pociťovať tráviace ťažkosti a pálenie záhy.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM