Aktualizované ELA Zo Slovenska

Covidový semafor sa vo februári možno NESPUSTÍ: Prečo Matovič nechce ukončiť lockdown?

Konzílium odborníkov by možno malo prehodnotiť COVID automat, ktorý má na Slovensku platiť od 8. februára.

Ilustračný obrázok k článku Covidový semafor sa vo februári možno NESPUSTÍ: Prečo Matovič nechce ukončiť lockdown?
Zdroj: TASR/František Iván

Premiér Igor Matovič na tlačovej konferencii o priebežných výsledkoch celoslovenského skríningu pripustil, že 8. februára sa nemusí spustiť covidový automat.

Ten mal začať „svietiť“ práve na základe výsledkov skríningu a pretestovania obyvateľstva. Konzílium odborníkov by ho podľa slov premiéra možno malo prehodnotiť.

Vymkne sa to spod kontroly…

Ako Matovič zdôvodnil, nie je si istý, či je dobrý nápad ukončiť lockdown. Obáva sa, že ak sa uvoľnia opatrenia, vinou britského variantu sa situácia opäť zhorší a vymkne spod kontroly.

COVID automat bol podľa premiéra nastavený v čase, keď sa nepočítalo s takým silným nepriateľom v podobne nového kmeňa vírusu.

Zároveň tvrdí, že je ilúziou si myslieť, že vakcína proti ochoreniu COVID-19 nás zachráni.

„Pri takýchto dodávkach to môže trvať do septembra, kým budeme mať na Slovensku možno horko-ťažko zaočkovaných 60 percent ľudí. Pri agresívnejšej britskej mutácii to nebude stačiť a my ľudí nemôžeme donútiť, aby sa zaočkovali,“ skonštatoval Matovič.

Premiér tvrdí, že nastal čas, aby si za jeden stôl sadla vláda, odborníci i koaličné a opozičné strany a dohodli sa, ako postupovať ďalej.

Otázkou podľa neho môže byť napríklad aj to, či nerozdať ľuďom „dvojcentimetrové testy“, aby sa otestovali priamo doma a nemuseli chodiť na odberné miesta.

Do školy (zatiaľ) nie

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) upozornil, že situácia v slovenských nemocniciach je naďalej vážna a počet hospitalizovaných v súvislosti s ochorením COVID-19 je naďalej vysoký.

„Pokiaľ s tým bude mať niekto problém, bude tým pádom čierny región. Mal by mať veľmi prísny lockdown aj s obmedzeniami na úrovni zamestnania,“ skonštatoval minister.

Aj on požiadal konzílium odborníkov, aby sa vzhľadom na novú mutáciu vírusu pozreli opäť na COVID automat a prípadne navrhli zmeny. Krajčí sa chce baviť aj s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom (SaS) o otváraní škôl. Minister zdravotníctva totiž považuje za veľké riziko ich otvárať od 1. februára.

Minister zdravotníctva pochybuje, že deti by sa na budúci týždeň mohli vrátiť do škôl. „Bolo by to asi veľké riziko,“ povedal Marek Krajčí.

Bordové Slovensko

Rovnako je to aj s otváraním prevádzok a je potrebné testovať sa, pretože Slovensko sa bude nachádzať podľa covid automatu v bordovej farbe. To síce znamená zlepšenie, ale „pokiaľ chceme od 8. februára hovoriť o uvoľňovaní, budeme v bordovej farbe a musíme testovať,“ uviedol Krajčí.

Matovič na príklade Bratislavy uviedol vážnosť situácie. Miera infekčnosti v hlavnom meste je podľa neho osemkrát horšia ako stav, v ktorom chcú Rakúsko či Nemecko skončiť lockdown. Riešením nateraz podľa predsedu vlády je lockdown v kombinácii s frekventovaným masívnym testovaním.

Koronavírus na Slovensku

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM