MI Rôzne

Šokujúca správa o jednej z vakcín: Bude len pre mladých? Zdá sa, že máme problém!

Nemecké médiá priniesli informáciu, že oxfordská vakcína AstraZeneca má pri senioroch účinnosť len 8%. V tom prípade by ju vôbec nemuseli dostávať.

Ilustračný obrázok k článku Šokujúca správa o jednej z vakcín: Bude len pre mladých? Zdá sa, že máme problém!
Zdroj: TASR/AP

Proti koronavírusu sa na Slovensku zatiaľ očkuje vakcínami od Pfizeru. Máme však zazmluvnené aj dodávky od AstraZeneca, ktoré ešte len čakajú na schválenie od Európskej liekovej agentúry. Podľa nemeckých médií je možné, že ak získa potrebný súhlas, nebude to pre všetky vekové kategórie. Čo s tým?

Len pre mladých?

Viaceré európske médiá upozorňujú na tvrdenia niektorých nemeckých kolegov, že vakcína od AstraZeneca nemusí byť dostatočne účinná pri senioroch.

„Nemecké noviny Bild a Handelsblatt uvádzajú, že vakcína od AstraZeneca je pri osobách vo veku nad 65 rokov účinná len na 8%. Odvolávajú sa pritom na vládne zdroje,“ píše český portál novinky.cz.

A túto informáciu rýchlo prebrali aj niektorí európski politici. Napríklad francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran upozornil na to, že táto očkovacia látka nemá za sebou dostatok testov špecificky na senioroch.

„Je možné, že nám napokon Európska lieková agentúra povie, že táto vakcína nie je určená pre starších ľudí,“ uviedol francúzsky minister zdravotníctva Vé­ran.

Podľa portálu aj Taliansko uvažuje, že ak bude látka od AstraZeneca schválená, nebude ju podávať seniorom. To by však výrazne narušilo očkovacie plány každej krajiny, ktorá s takýmto scenárom doteraz nepočítala.

Prispôsobiť by sa muselo aj Slovensko. Zatiaľ však nič nie je isté a čaká sa na finálny verdikt Európskej liekovej agentúry koncom týždňa.

Málo testov

Výrobca spornej vakcíny sa okamžite ohradil. Hovorca spoločnosti AstraZeneca uviedol, že takéto informácie o nízkej účinnosti u seniorov sú absolútne nesprávne.

„V časopise Lancet sme publikovali podrobnosti, ktoré preukázali, že pri všetkých starších ľuďoch sa po podaní druhej dávky vytvorili protilátky,“ cituje jeho slová vedecký portál sciencemediacen­ter.org.

Podľa vyjadrení nezávislých vedcov sa však zdá, že niekde predsa len môže byť problém. Neznamená to však, že sa nemôže časom vyriešiť.

„Seniori boli zaradení do klinických testov neskôr ako mladšie ročníky a tak bolo menej času na ich vyhodnotenie. To znamená, že dáta o účinnosti vakcíny vo vekovej vzorke 65+ sú momentálne limitované malým počtom skúmaných prípadov, ale ďalšie analýzy prinesú dodatočné informácie,“ uviedol profesor farmakoepidemi­ológie Stephen Evans pre sciencemediacen­ter.org.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM