Aktualizované MAK Správy Zo Slovenska

Ďalší 4 mŕtvi na Covid-19. Až 3 obete sú z Pezinka

AKTUALIZUJEME: Počet úmrtí na koronavírus na Slovensku stúpol na šesť.

Ilustračný obrázok k článku Ďalší 4 mŕtvi na Covid-19. Až 3 obete sú z Pezinka
8
Galéria
Zdroj: TASR

Celkovo šesť mŕtvych a až tri prípady sú z Domova sociálnych služieb v Pezinku. Jeden prípad je z nemocnice v Trnave, oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) na dnešnej tlačovke aj s bratislavským županom Jurajom Drobom (SaS).

Jeden z klientov domova dôchodcov zomrel už 5. apríla a až nariadená pitva preukázala, že príčinou bolo ochorenie Covid-19.

Vyšetrovanie

Ako informoval župan Droba, situáciu v pezinskom domove preverí aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. K dnešnému dňu sú podľa ministra Krajčího otestovaní všetci klienti aj zamestnanci okrem jednej osoby, ktorú test čaká.

Podľa aktuálnych čísiel je pozitívnych deväť zamestnancov zariadenia, z 93 klientov bolo 55 pozitívnych a na 6 vzoriek sa ešte čaká.

Župan Juraj Droba tiež informoval, že Bratislavská župa dá na vlastné náklady otestovať svojich zamestnancov v zariadeniach sociálnych služieb s tým, že ich otestujú len raz z dôvodu vysokých finančných nákladov.

17 na JIS-ke

K dnešnému dňu je v Univerzitnej nemocnici v Bratislave hospitalizovaných 17 pacientov z pezinského domova, z toho sedem na jednotke intenzívnej starostlivosti a jedna pacientka je vo vážnom stave na umelej pľúcnej ventilácií.

„Títo pacienti majú veľmi vysoký vek a ďalšie pomerne vážne ochorenia. Do nemocnice prišli s teplotami, dýchacími ťažkosťami, boli dehydratovaní,“ povedala riaditeľka UNB Renáta Vandriaková. O zanedbanom stave pacientov sa v ich zdravotnej dokumentácii podľa jej slov nehovorí.

Najmladší z klientov zariadenia v Pezinku, ktorí sú v nemocnici má 40 rokov, najstaršia klientka má 96 rokov.

Zamestnanci či anonym?

Rozruch spôsobil anonymný list zverejnený na internete a šíriaci sa sociálnymi sieťami. Mali ho vraj napísať zamestnanci domova a píšu v ňom o nedodržiavaní bezpečnostných opatrení zo strany vedenia.

„Viacerí seniori mali zvýšené a vysoké teploty spolu s respiračnými symptómami prislúchajúcimi ochoreniu COVID 19 a ich počet postupne narastal. Mnohí zamestnanci mali obavy chodiť do práce a opakovane podávali sťažnosti na zhoršený stav klientov,“ písali zamestnanci v liste a upozornili úrady, že 5. apríla v zariadení zomrel jeden z klientov, ktorý mal vykazovať príznaky koronavírusu. Úmrtie na koronavírus z 5. apríla sa teraz potvrdilo.

Vedenie zariadenia podľa anonymného listu podozrenia „zametalo pod koberec“ a zdravotnú sestru, ktorá apelovala na riaditeľku, aby urobili klientom testy na koronavírus, zahriaklo s tým, že sa má nechať vyšetriť na psychiatrii. „V našom zariadení nevhodné správanie zo strany riaditeľky pretrváva dlhý čas, arogancia, šikana a ponižovanie z jej strany sú dôvodom častého odchodu mnohých našich kolegov a kolegýň,“ píše sa v liste.

Tiež je zarážajúca informácia o nedodržiavaní zákazu návštev, ktoré mali prebiehať na recepcii. Niektorým klientom bola dokonca umožnená aj pedikúra.

Župan Juraj Droba povedal, že nateraz nie je čas na vyvodzovanie zodpovednosti, ale najmä na záchranu seniorov.

Riaditeľka Domova sociálnych služieb v Pezinku zatiaľ odvolaná nebude. „Do zariadenia sme nasadili krízovú manažérku, tá preberie riadenie. Pani riaditeľka tri noci nespala, poslali sme ju domov na dovolenku,“ povedal župan Droba s tým, že ak to bude potrebné, zodpovednosť vyvodia neskôr.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM