Kultúra Zo zahraničia

Ďalší umelec odišiel do hereckého neba: Vo veku 76 rokov zomrel Jiří Pecha

Vo veku 74 rokov zomrel po dlhodobých zdravotných problémoch český filmový a divadelný herec Jiří Pecha. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský portál Novinky.cz s odvolaním sa na hovorkyňu brnianskeho divadla Husa na provázku, v ktorom Pecha pôsobil.

Ilustračný obrázok k článku Ďalší umelec odišiel do hereckého neba: Vo veku 76 rokov zomrel Jiří Pecha
5
Galéria
Zdroj: TASR

Pecha sa narodil v roku 1944 v Třebíči. K divadelnému umeniu ho priviedli rodičia, ktorí boli ochotníckymi hercami. Absolvoval štúdium na Janáčkovej akadémii múzických umení (JAMU), kde sa zoznámil s Bolekom Polívkom a stali sa z nich celoživotní priatelia a kolegovia.

Pecha odohral na doskách brnianskeho divadla mnoho predstavení v rozličných úlohách. V televízii a vo filme dostával prevažne menšie úlohy. Diváci si pamätajú zo snímok Kazisvěti (1973), Balada pro banditu (1978), Kalamita (1980), Šašek a královna (1987), Dědictví aneb Kurvahošigutntág (1992), Zapomenuté světlo (1996), Musíme si pomáhat (2000), Pupendo (2003), Nuda v Brně (2003), Anděl Páně (2005) či Babovřesky (2013).

Mnoho príležitostí dostal Jiří Pecha aj v televíznych seriáloch – Bylo nás pět, Četnické humoresky, Detektiv Martin Tomsa, Černí baroni, Redakce, Krysáci, Doktor Martin alebo Labyrint.

Jiří Pecha
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM