Zo zahraničia

Ďalšia provokácia? Rusko začalo rozsiahle vojenské cvičenie v Čiernom mori

Ruské námorníctvo v sobotu spustilo rozsiahle cvičenie v Čiernom mori.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia provokácia? Rusko začalo rozsiahle vojenské cvičenie v Čiernom mori
Zdroj: TASR/AP

Podľa ruského ministerstva obrany sa na ňom zúčastňuje vyše 30 plavidiel, ktoré vyplávali zo Sevastopolu a Novorossijska. Informovala o tom agentúra AFP.

Inváziu vraj nechystajú

„Cieľom cvičenia je obrana pobrežia Krymského polostrova, základní Čiernomorskej flotily, ako aj ekonomického odvetvia krajiny pred možným vojenským ohrozením,“ dodalo ministerstvo.

Tieto manévre sa uskutočňujú v čase krízy vo vzťahoch Ruska a Severoatlantickej aliancie (NATO). Spojené štáty, ako aj ďalší členovia NATO a západné krajiny obviňujú Rusko z toho, že nazhromaždilo v blízkosti ukrajinských hraníc svoje vojská a plánuje na ňu zaútočiť, a to aj z územia Bieloruska.

Rusko popiera tvrdenia, že chystá inváziu na Ukrajinu, no žiada od NATO a USA bezpečnostné záruky.

Rusko v roku 2014 anektovalo ukrajinský Krym. Moskva v januári oznámila sériu námorných cvičení v Atlantickom oceáne, Severnom ľadovom oceáne, Tichom oceáne a Stredozemnom mori.

Do cvičení by sa malo zapojiť vyše ako 140 vojnových lodí a podporných plavidiel, viac ako 60 lietadiel, 1000 kusov vojenskej techniky a celkovo viac ako 10-tisíc vojakov.

Zároveň sa v Bielorusku vo štvrtok začali desaťdňové vojenské cvičenia za účasti bieloruských a ruských síl.

Provokácia Kyjeva

Rusko stiahlo z Ukrajiny časť svojich diplomatických zamestnancov pre obavy z „provokácií zo strany kyjevského režimu alebo tretích krajín“. Oznámila to v sobotu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, podľa ktorej však ruské veľvyslanectvo na Ukrajine stále plní svoje hlavné funkcie. TASR o tom informuje na základe správ agentúr TASS a AFP.

„V tejto situácii, keď sa obávame možných provokácií zo strany kyjevského režimu alebo tretích krajín, sme sa naozaj rozhodli do istej miery optimalizovať personálne obsadenie ruskej zahraničnej misie na Ukrajine. Upozorňujem však na to, že naše veľvyslanectvo a konzuláty naďalej plnia svoje hlavné funkcie,“ uviedla Zacharovová.

Aj samotné ruské veľvyslanectvo v Kyjeve potvrdilo, že v súčasnosti „optimalizuje personálny rozpis a ďalej funguje v normálnom režime“.

Vyzvali na pokoj

Ukrajina v sobotu vyzvala svojich občanov, aby zachovali pokoj a nepodliehali panike v súvislosti s narastajúcimi obavami, že sa Rusko pripravuje na inváziu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

K výzve prichádza deň po tom, čo Spojené štáty a mnohé európske krajiny vyzvali svojich občanov, aby okamžite opustili Ukrajinu z dôvodu rastúceho nebezpečenstva rozsiahlej ofenzívy ruských síl.

„V tejto chvíli je mimoriadne dôležité zachovať pokoj, vyhnúť sa destabilizačným akciám, ako aj takým akciám, ktoré šíria paniku,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM