Zo zahraničia

USA idú evakuovať svoje veľvyslanectvo v Kyjeve pre obavy z ruskej invázie

Spojené štáty sa chystajú evakuovať svoje veľvyslanectvo v Kyjeve, keďže predstavitelia západných spravodajských služieb varujú, že hrozba ruskej invázie na Ukrajinu je čoraz väčšia.

Ilustračný obrázok k článku USA idú evakuovať svoje veľvyslanectvo v Kyjeve pre obavy z ruskej invázie
Zdroj: TASR/AP

Predstavitelia USA uviedli, že americké ministerstvo zahraničných vecí plánuje v sobotu skoro ráno oznámiť, že všetci americkí zamestnanci veľvyslanectva v Kyjeve budú musieť opustiť krajinu pre obavy z ruskej invázie. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

Hrozba rastie

Ministerstvo už predtým nariadilo rodinám zamestnancov veľvyslanectva USA v Kyjeve odísť z Ukrajiny. Nechalo na uvážení personálu, ktorý nie je kľúčový, či chce opustiť krajinu alebo nie.

Nový krok prichádza v čase, keď Washington zosilnil svoje varovania o možnej ruskej invázii na Ukrajinu.

Predstavitelia USA, ktorí hovorili pod podmienkou anonymity, nakoľko nemajú oprávnenie hovoriť o tejto veci verejne, uviedli, že určitý počet amerických diplomatov by mohol byť premiestnený na krajný západ Ukrajiny, blízko hraníc s Poľskom, ktoré je spojencom NATO, aby si USA mohli udržať diplomatickú prítomnosť v krajine.

Aj počas olympiády

Pentagón v piatok oznámil, že vyšle do Poľska ďalších 3000 vojakov. K tomuto vyhláseniu došlo v situácii, keď po nahromadení svojich síl v blízkosti hraníc Ukrajiny usporiadalo Rusko spoločné vojenské cvičenia v Bielorusku a v Čiernom mori.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na základe toho v piatok vyhlásil, že ruská invázia na Ukrajinu môže prísť kedykoľvek, možno ešte pred koncom tohtoročných zimných olympijských hier v Pekingu.

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM