han Správy Zo zahraničia

Ďalšie zemetrasenie v Chorvátsku! Obyvatelia od strachu vybiehali na ulice

Kedy to už skončí?! Zemetrasenie s magnitúdou 4,9 zasiahlo v stredu večer oblasť Chorvátska, ktorá sa spamätáva zo silných otrasov zeme z minulého týždňa.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšie zemetrasenie v Chorvátsku! Obyvatelia od strachu vybiehali na ulice
Zdroj: TASR/AP

Ľudia v panike znova vybiehali do ulíc a úrady už hlásili poškodenie viacerých budov. Správy o zranenia sa zatiaľ neobjavili, informovali agentúry AFP a Hina.

Kedy sa to stalo?

K novému zemetraseniu došlo okolo 18.00 h, vyplýva z údajov americkej geologickej služby USGS, podľa ktorých bolo epicentrum neďaleko mesta Petrinja, ťažko poškodeného ničivými otrasmi z minulého utorka. Chorvátsky seizmologický ústav stanovil magnitúdu na 5,0. Zemetrasenie bolo cítiť v strednom Chorvátsku vrátane 50 kilometrov vzdialeného hlavného mesta Záhreb.

„Ľudia znova utekali do ulíc,“ povedal starosta mesta Glina Stjepan Kostanjevič pre regionálnu televíziu N1. „Zo striech padali škridly… Dúfam, že nebudú obete,“ dodal.

Zem sa trasie

Oblasť miest Petrinja, Sisak a Glina zasiahlo 29. decembra zemetrasenie s magnitúdou 6,4, pri ktorom zahynulo sedem ľudí. Oblasť postihovali otrasy zeme už od dňa predtým, pričom k dotrasom dochádzalo aj v ďalšom priebehu týždňa. Regionálne úrady v stredu, pred novým zemetrasením, oznámili, že škody boli dosiaľ hlásené na vyše 22-tisíc budovách v Sisacko-moslavinskej župe. Úplne bolo zničených 20 percent z 8 743 budov, ktoré skontrolovala inšpekcia.

Veľké škody

Priamo postihnutých zemetrasením bolo 116-tisíc ľudí a škody sa týkajú 66-tisíc obyvateľov. Škody hlásili na 3 000 rodinných domoch, 750 obchodoch a vyše 800 firmách. Situácia je podľa župných úradov pod kontrolou, prvotnú pomoc však už takmer vyčerpali. Najväčší nedostatok hlásia v trvanlivých potravinách.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM