Správy Zo Slovenska

Ďalšie zmeny pri nakupovaní: Vyhradené časy, dôchodcov čaká aj novinka

Pre dôchodcov má vláda pripraviť aj novinku v podobe programu stravných lístkov.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšie zmeny pri nakupovaní: Vyhradené časy, dôchodcov čaká aj novinka
Zdroj: TASR

Je tu dlho očakávaný okamih pre mnohých obchodníkov i zákazníkov. Od dnes (22. apríla) začína prvá fáza otvárania prevádzok. „Otvoria sa v nej obchody a služby do 300 m2, prevádzky verejného stravovania cez predajné okienko, vonkajšie športoviská za stanovených podmienok, ubytovacie prevádzky na dlhodobé ubytovanie, vonkajšie trhoviská či predaj automobilov,“ informoval v pondelok premiér Igor Matovič (OĽaNO) po stretnutí s konzíliom odborníkov.

Iné časy

Ako v rámci predstavenia zmien uviedol, otváracie hodiny v obchodných prevádzkach vyhradené pre seniorov sa upravia. Po novom majú mať vyhradené hodiny od 9. do 11. hodiny, a to iba v pracovných dňoch.

Pre dôchodcov má tiež vláda pripraviť program stravných lístkov, za ktoré by si mohli na diaľku nakupovať obedy v reštauráciách. Vozili by im ich taxikári, ktorí doteraz nemohli fungovať.

„Súčasný čas (na nákupy seniorov), od 9.00 do 12.00 h, sa skráti na čas od 9.00 do 11.00 h, a to počas dní pracovného týždňa, teda okrem soboty. Bude to platiť pre všetky prevádzky, nielen pre potraviny, drogérie a lekárne. Chceli by sme veľmi dôrazne vyzvať dôchodcov, aby v záujme ochrany svojho vlastného zdravia a života využívali (na svoje nákupy) iba čas v pracovné dni od 9.00 do 11.00 h, a nevyužívali iný čas počas dňa,“ podčiarkol premiér.

Vyčlenenie predajného času od 9.00 do 11.00 h pre seniorov nad 65 rokov znamená pre týchto ľudí zároveň zákaz nakupovania v inom čase.

Povedal to v utorok po zasadnutí ústredného krízového štábu hlavný hygienik SR Ján Mikas. Seniori by podľa neho mali toto opatrenie dodržiavať vo vlastnom záujme.

„Aj v predchádzajúcom opatrení sme mali, že týmto osobám sa nakupovanie v iných časoch zakazuje,“ povedal Mikas. „Budú hazardovať so svojím zdravím, so svojím vlastným životom, ak nevyužijú ten čas,“ dodal. Cieľom prípadných kontrol nebude podľa hlavného hygienika vyberať pokuty, ale poučiť ľudí.

Lístky na obedy

Matovič zároveň oznámil, že reštauráciám namiesto toho, aby im vláda preplácala náklady na zamestnancov, dá dôchodcom stravné lístky na nákup obedov v reštaurácii.

„(Dôchodcovia) Nepôjdu však do reštaurácie, ale reštaurácie si cez taxikárov, ktorí takisto nemajú prácu, dohodnú dovoz obeda priamo dôchodcom,“ dodal predseda vlády SR.

Obchodníkov to teší

Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) víta úpravu otváracích hodín vyhradených pre seniorov, uviedol to predseda SAMO Martin Krajčovič v reakcii na návrh vlády upraviť počas pandémie koronavírusu otváracie hodiny pre seniorov v obchodných prevádzkach. SAMO združuje reťazce Billa, dm drogerie markt, Kaufland, Lidl, Metro, Terno a Tesco.

„Problémy ako vytváranie dlhých radov pred obchodmi, konfliktné situácie pred obchodmi, na ktoré od začiatku upozorňujeme, naďalej pretrvávajú, preto vítame v pondelok (20. 4.) ohlásenú zmenu vyhradených hodín pre seniorov,“ spresnil Krajčovič.

To podľa neho môže pomôcť k lepšiemu zvládnutiu situácie zo strany obchodníkov a zväčšiť komfort a možnosti nákupu pre zákazníkov bez toho, aby sa to negatívne dotklo seniorov.

„Zároveň veríme, že čoskoro príde aj k úprave počtu štvorcových metrov (m2) na zákazníka v obchode. Štandard v Európe je 10 až 15 m2 na zákazníka, naša úprava na Slovensku je až dvojnásobok tohto štandardu,“ upozornil.

„Znížením plochy na zákazníka by sme pritom dokázali zmenšiť rady pred obchodmi, a tým predísť viacerým konfliktným situáciám a tiež veľkému zhromažďovaniu ľudí pred obchodmi. Zároveň tým neohrozíme ľudí nakupujúcich v obchode,“ dodal Krajčovič.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM