han Zo zahraničia

Ďalšie ZVERSTVO ruských vojakov? Ukrajinského fotografa so sprievodcom chladnokrvne POPRAVILI

Mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) zverejnila v stredu vyšetrovaciu správu o okolnostiach smrti ukrajinského fotoreportéra a novinára Maxa Levina a vojaka Olexija Černyšova, ktorý ho sprevádzal.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšie ZVERSTVO ruských vojakov? Ukrajinského fotografa so sprievodcom chladnokrvne POPRAVILI
Zdroj: TASR/AP

RSF dospeli k záveru, že obaja muži boli „nepochybne chladnokrvne popravení“ ruskými vojakmi. Informovali o tom agentúra AP a denník Le Monde.

RSF pripomenula, že telá týchto dvoch mužov sa našli 1. apríla v lese na frontovej línii severne od Kyjeva. RSF vo svojej správe konštatujú, že boli zastrelení „po tom, čo ich pravdepodobne vypočúvali a mučili ruské sily (ešte) v deň ich zmiznutia“ 13. marca 2022.

Levin (40) nebol zapojený do „žiadnej vojenskej činnosti“ a naposledy ho videli v civilnom oblečení, uvádzajú RSF, ktorí tento prípad vyšetrovali na Ukrajine od 24. mája do 3. júna.

Fotoreportér mal na ruke modrú pásku – podobnú tým, aké nosia ukrajinskí vojaci.

„Novinári na frontovej línii museli nosiť túto pásku, aby ich ukrajinskí vojaci identifikovali ako ‚priateľov‘,“ uviedla mimovládna organizácia.

Dodala, že novinár sa s niektorými ukrajinskými vojakmi na fronte pod Kyjevom poznal od roku 2014, keď pokrýval vojnu v Donbase.

Špionážny dron?

Správa RSF pripúšťa, že „Levin mohol ukrajinským vojakom poskytnúť informácie zo svojho dronu, vrátane správ o postavení ruských jednotiek“. Konštatuje však súčasne, že svoj dron používal predovšetkým na novinárske účely.

AP objasnila, že v polovici marca, keď sa ruské velenie ešte nevzdalo myšlienky na ofenzívu na Kyjev, Levin o situácii na fronte informoval tak, že predával svoje fotografie a zábery z dronu viacerým médiám vrátane agentúry Reuters. Niekoľko dní pracoval aj ako asistent fotografa a vojnového reportéra Patricka Chauvela, s ktorým RSF viedli vyšetrovanie okolností Levinovej smrti.

Podľa prvých svedectiev, ktoré zozbierali RSF, krátko pred svojou smrťou hľadal v lesoch svoj fotodron.

Strieľali po nich

RSF podľa agentúry AP vo svojej správe uviedli, že v zhorenom trupe auta, ktoré použili Levin a Černyšov a stále sa nachádza na mieste činu, napočítala 14 dier po guľkách.

Neďaleko sa našli opustené pozície ruských jednotiek, z toho jedna s nastraženou mínou. Zostali tam aj zvyšky pohotovostnej dávky potravín, škatuľky od cigariet a iné odpadky, ktoré tu zrejme zanechali ruskí vojaci.

Podľa RSF tam zostali i niektoré osobné veci obetí vrátane Černyšovových dokladov a častí jeho nepriestrelnej vesty a prilba fotografa.

Rany z blízka

Ukrajinský tím s detektormi kovov objavil dokonca guľku v zemi, kde ležalo Levinovo telo. Podľa RSF tento nález naznačuje, že Levin „bol pravdepodobne zabitý jednou, možno dvoma guľkami vystrelenými zblízka, keď už bol na zemi“.

V blízkosti miesta nálezu Černyšovovho spáleného tela sa našiel aj kanister na benzín.

Reportéri bez hraníc uviedli, že ich zistenia „ukazujú, že títo dvaja muži boli nepochybne chladnokrvne popravení“, napísala AP.

RSF odovzdali zhromaždené dôkazy a desiatky fotografií ukrajinským vyšetrovateľom, pričom informovali, že nie sú schopní potvrdiť, či boli telá mužov podrobené pitve, čo je krok nevyhnutný pri vyšetrovaní ich smrti.

Zároveň RSF vyzvali ukrajinské obranné a spravodajské služby, aby vyšetrovateľom poskytli všetky informácie o ruských jednotkách, ktoré obsadili danú oblasť počas neúspešného útoku na Kyjev v počiatočnej fáze momentálne už štvrtý mesiac trvajúcej vojny.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM