rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: V Poľsku a Česku utečenci pomáhajú ekonomike, Slovensko ich zamestnať nevie

Ľudia, ktorí utiekli pred vojnou na Ukrajine, si u našich susedov našli prácu, ktorú domáci nechceli robiť. Na Slovensku je to inak.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: V Poľsku a Česku utečenci pomáhajú ekonomike, Slovensko ich zamestnať nevie
Zdroj: TASR/Alexandra Moštková

Príchod ľudí, ktorí z Ukrajiny utiekli pred ruskou agresiou do Poľska, má výrazný vplyv na poľskú ekonomiku.

Zatriasli trhom nehnuteľnosti

Zatriasli trhom nehnuteľností. Prevzali najmenej platené práce, ktoré Poliaci nechcú robiť. V zmenárňach nechali doláre zo životných úspor,“ informuje denník Gazeta Wyborcza.

Prácu si našlo už dvestotisíc Ukrajincov, čo je tretina z utečencov v produktívnom veku. „Dosť rýchlo vstúpili na trh práce a osamostatnili sa,“ uvádza denník.

V krajine pritom naďalej zostáva minimálne 600-tisíc voľných pracovných miest. Ukrajinci teda domáci Poliakom prácu nevzali.

Aj v Česku si podľa ministra vnútra Víta Rakušana našlo robotu takmer 77-tisíc z celkového počtu približne tristotisíc utečencov, prevažne žien a detí. Podľa neho je to dôkaz, že Ukrajinci neprišli do Česka zneužívať sociálny systém, ale normálne žiť a pracovať.

Na Slovensku je to inak

Kým susedia si pochvaľujú, Slovensku sa darí zamestnávať Ukrajincov podstatne horšie. Podľa údajov ministerstva práce si do polovice júna zamestnanie našlo necelých deväťtisíc utečencov.

Pracujú najmä „v priemyselnej výrobe, administratívnych službách, ubytovacích zariadeniach a reštauráciách,“ informuje slovenské ministerstvo.

Status dočasného útočiska, ktorý utečencom z Ukrajiny umožňuje napríklad prístup na pracovný trh a k zdravotnej starostlivosti slovenské úrady poskytli celkovo 82–tisíc ľuďom. Medzi nimi sú najmä ženy a deti, ktoré navštevujú škôlky a školy.

Ilustračné foto

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM