Politika

Danko sa OBUL do Pellegriniho: Myslí si, že s tým úsmevom sa stane prezidentom?!

Andrej Danko hovorí o veľkom riziku pre jeho stranu SNS. Pustil sa aj do Petra Pellegriniho.

Ilustračný obrázok k článku Danko sa OBUL do Pellegriniho: Myslí si, že s tým úsmevom sa stane prezidentom?!
Zdroj: TASR/Michal Svítok , TASR/Martin Baumann

Rivalitu Petra Pellegriniho (Hlas-SD) a Roberta Fica (Smer-SD) vníma predseda SNS Andrej Danko ako riziko pre svoju stranu, keďže SNS nemá šancu vstúpiť do alternatívnej vládnej koalície. Povedal to v TASR TV.

Iba s Ficom

Slovenská národná strana podľa neho môže reálne byť súčasťou koalície iba s účasťou Smeru-SD, pre Hlas-SD to však neplatí. „Ja môžem byť vo vláde len s Robertom Ficom, Peter Pellegrini môže byť vo vláde aj s Progresívnym Slovenskom,“ poznamenal Danko.

Úsmev, ktorý vyhrá voľby?

Postoje Hlasu-SD boli podľa neho dôvodom, prečo vládna koalícia tak dlho tolerovala opozičné obštrukcie pre rokovaní o novele trestných kódexov v parlamente. Aj zmena rokovacieho poriadku podľa neho čaká na obdobie po voľbách prezidenta v dôsledku postojov lídra Hlasu-SD. „Pellegrini je taký. Úsmev, konflikt veľmi nemá rád. Veľmi rád sa zvezie. Myslí si, že s tým úsmevom sa stane prezidentom,“ tvrdí predseda SNS.

Prečo kandiduje?

Jedným z dôvodov, prečo sa sám rozhodol kandidovať na post hlavy štátu je podľa Danka to, že nedošlo k dohode v rámci vládnej koalície. O svojom ďalšom postupe sa rozhodne na základe vývoja preferencií, národné hlasy však trieštiť nechce.

„Ale mnoho voličov, ktorí chcú voliť mňa alebo Štefana Harabina, v druhom kole nepôjde voliť, lebo Korčoka a Pellegriniho považujú za liberálnych politikov,“ konštatoval. Dodal, že absolútne nechápe rozhodnutie KDH podporiť Ivana Korčoka, ktorý sa podľa neho hlási k LGBTI agende.

Bez logiky

Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorý ponechal bezo zmeny zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, ale na základe podnetov prezidentky Zuzany Čaputovej a niektorých opozičných poslancov pozastavil účinnosť niektorých iných častí novely, vníma Danko s rozpakmi. „Rešpektujem to, je to ÚS SR, môže rozhodnúť o všetkom, ale z hľadiska práva to nemá žiadnu logiku,“ vyhlásil. Pýta sa, z akého titulu pristúpil k rozhodovaniu o zákone, ktorý nie je v Zbierke zákonov.

Koalícia bude podľa neho pozorne sledovať, ako napokon ÚS SR o pozastavených častiach novely rozhodne, ale nebude na rozhodnutie čakať pri predkladaní ďalších zmien v trestnej politike štátu. „Myslím si, že pôjdeme cestou normálneho legislatívneho konania a komplexnej zmeny,“ doplnil.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Facebook.com/Andrej Danko - predseda SNS
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM