ELA Správy Rôzne

Jar? Zabudnite. Desivá predpoveď počasia: Úroda je ohrozená, teploty klesnú aj na -18 °C

Počas utorka 24. marca bude najmä na severe poriadne mrznúť. Ešte horšie to vyzerá v strede týždňa.

Ilustračný obrázok k článku Jar? Zabudnite. Desivá predpoveď počasia: Úroda je ohrozená, teploty klesnú aj na -18 °C
Zdroj: TASR

Naše územie sa dostalo už v nedeľu do studeného prúdenia a tvorilo sa niekoľko snehových prehánok. Mnohí sa tak v pondelok ráno zobudili do bieleho rána.

Zrážky by počas noci z pondelka na utorok mohli priniesť niekoľko centimetrov nového snehu, nakoľko teploty budú pod bodom mrazu a začne sa vytvárať snehová pokrývka.

Počas utorka 24. marca by malo najmä v severnej časti Slovenska mrznúť. Teploty by v niektorých lokalitách mohli ojedinele dosiahnuť minimálnu teplotu vzduchu –15 až –16 stupňov Celzia. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej internetovej stránke.

„Nízka teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch,“ tvrdia meteorológovia. Výstraha prvého stupňa pred nízkymi teplotami platí od utorka od 2.00 do 7.00 h.

Výstraha platí pre okresy Čadca, Žilina, Tvrdošín, Turčianske Teplice, Ružomberok, Námestovo, Martin, Liptovský Mikuláš, Dolný Kubín, Levoča, Kežmarok, Poprad, Sabinov, Stará Ľubovňa a Spišská Nová Ves.

V noci z utorka na stredu (25. 3.) by malo na severe krajiny mrznúť ešte viac. Teploty tam môžu ojedinele klesnúť aj na –18 stupňov Celzia.

Počas utorka sa v niektorých okresoch Banskobystrického, Prešovského a Žilinského kraja očakáva aj výskyt snehových jazykov a závejov. Ich tvorba predstavuje podľa meteorológov potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity.

Pozrite si v galérii, ako zasypal sneh mestá Košice a Poprad.

Jarné sneženie v Košiciach a Poprade
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM