Marek Kravjar Správy Zo Slovenska

Korona-nekorona, Pellegrini posledný deň vo funkcii rozdával státisíce. Svojim

Dediny, kde vládnu "smeráci" si polepšili. Škandalózna dotácia šla aj cirkvi, ale aj Košickej župe.

Ilustračný obrázok k článku Korona-nekorona, Pellegrini posledný deň vo funkcii rozdával státisíce. Svojim
Zdroj: TASR

Reči o kríze a kolapse ekonomiky, na druhej strane nejasnosti v súvislosti s prideľovaním dotácií, ktoré úrad expremiéra Petra Pellegriniho (Smer) podpísal deň pred podaním demisie vlády.

Poslanec Ondrej Dostál (OKS) z klubu SaS vo svojom blogu konštatuje, že Pellegrini v čase koronakrízy rozdelil sumu 349-tisíc eur neefektívne a zväčša medzi starostov za Smer.

Vyplýva to aj z Centrálneho registra zmlúv.

„Je trestuhodné, že v čase koronakrízy nebol ani cent z týchto prostriedkov využitý na zmierňovanie dopadov epidémie. Rezerva má byť pritom podľa zákona využívaná práve na krytie nepredvídaných výdavkov,“ konštatuje aj protikorupčná organizácia Transparency International Slovensko (TIS).

TIS tiež dodáva, že expremiérove argumenty neobstoja, že zmluvy sa administratívne pripravovali dlho a vzhľadom na krízovú situáciu mohol Úrad vlády SR pôvodné rozhodnutia jednoducho prehodnotiť a peniaze použiť zmysluplnejšie.

Zrušiť

„Z doterajších skúseností, keď je schéma zneužívaná najmä na finančné zvýhodňovanie spriaznených, nám nevychádza iné, ako že rezervu predsedu vlády treba radšej zrušiť,“ tvrdí TIS.

Organizácia upozornila na čudné praktiky Petra Pellegriniho nie po prvýkrát. Napríklad 12. februára upozornila, že z premiérskej rezervy išlo 50-tisíc eur občianskemu združeniu Slovenka na organizáciu folklórneho Dňa kroja v Banskej Bystrici, a hneď na to vyšiel v časopise Slovenka patriaci pod danú organizáciu rozhovor s vtedajším premiérom.

O škandále sme písali TU:

Pellegrini v posledný deň svojho pôsobenia podpísal 18 zmlúv o poskytnutí dotácie z rezervy predsedu vlády.

Rozdelil sumu 349-tisíc eur, teda vyše 20 percent sumy, ktorá bola vyčlenená v štátnom rozpočte na rok 2020. Podľa Dostála boli najúspešnejšou kategóriou žiadateľov o dotácie obce so „smeráckymi starostami“. Od začiatku roka pritom Pellegrini podpísal 38 zmlúv za skoro jeden milión eur.

„Čiže takmer dve tretiny z celoročnej rezervy predsedu vlády minul za necelý štvrťrok,“ uviedol Dostál.

Dotácie smerovali obciam so Smerákmi na čele: Paňa, Bačkov, Cejkov, Budkovce, Podhorie, Jenkovce, Doľany, Topoľčianky, Jastrabie nad Topľou, Skýcov, Šarišská Trstená a Stakčínska Roztoka.

Budkovce, Jenkovce, Skýcov a Stakčínska Roztoka majú nezávislých starostov. Starostovia zvyšných ôsmich obcí kandidovali s podporou strany Smer.

Pokým v Jastrabí nad Topľou a Cejkove išlo o koaličných kandidátov, v ďalších šiestich obciach sa stali starostami priamo nominanti Smeru. Strana má pritom na Slovensku len 20 percent starostov.

„Predseda vlády SR Peter Pellegrini rozhodol o poskytnutí dotácií počas mesiacov január a február. Z dôvodu nasledovného administratívneho procesu, ktorý je plne v kompetencii vedúceho Úradu vlády, boli zmluvy s prijímateľmi podpísané a vypublikované až v uplynulých dňoch. Predseda vlády SR počas svojej funkcie nikdy neprihliadal na politickú príslušnosť starostov či primátorov,“ reagovala vtedajšia hovorkyňa premiéra Patrícia Macíková.

Okrem spomínaných obcí získali dotácie z rezervy premiéra aj cirkevné farnosti alebo občianske združenia. Peniaze však išli aj Košickému samosprávnemu kraju, kde je županom Rastislav Trnka. Ten bol zvolený za koalíciu OĽaNO, SaS, KDH, NOVA a Šanca.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM