han Zo Slovenska

Deti v školách po celom Slovensku zažili ŠOK: Ich obľúbené mlieko už nie je ZADARMO!

Jedna z výhod, ktorú si žiaci, rodičia aj učitelia v slovenských školách pochvaľovali bola, že za neochutené mlieko z automatov nemuseli platiť v hotovosti. Teraz je to inak.

Ilustračný obrázok k článku Deti v školách po celom Slovensku zažili ŠOK: Ich obľúbené mlieko už nie je ZADARMO!
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

„Tati, dnes som v škole Brejky (mliečny nápoj, pozn. red.) nemal ako vždy zadarmo, stoja 40 centov,“ povedal osemročný syn redaktora nášho portálu dnes24.sk.

Druhák prišiel domov zo školy práve s touto informáciou, čo zaskočilo aj iných žiakov aj ich rodičov. „To mlieko už nie je zadarmo, tak som si dobil kredit a idem si kúpiť nejaké,“ prezradil študent cirkevnej spojenej školy v Snine Matej pre TV JOJ.

Takéto automaty na mlieko sú v základných školách po celom Slovensku veľmi obľúbené,. Lenže, odteraz si za neochutené mlieka musia platiť. „Keď sme si to mlieko vzali predtým tak bolo zadarmo a teraz stojí peniaze,“ uviedla žiačka zo Sniny pre JOJ-ku.

Čo sa stalo?

Jeden z dodávateľov mlieka a mliečnych výrobkov z takzvaného školského programu prestal dodávať produkty do škôl. Dodávateľ zabezpečuje produkty pre 44 % detí z programu, čo je takmer 218.000 školákov. Ešte v stredu o tom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Na časť mlieko bolo v tomto školskom roku vyhradených takmer 8,5 milióna eur. Dodávateľ, ktorý má problém s dodávkami, vyčerpal podľa MPRV SR zdroje v podstatnej miere koncom januára.

„MPRV SR situáciu analyzuje a zisťuje, či ide o manažérske zlyhanie jedného z dodávateľov, alebo o systémový problém,“ uviedlo MPRV.

Kam idú milióny

Školský program je program pomoci na podporu dodávania alebo distribúciu ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov. MPRV naň vyčlenilo 20 miliónov eur. Program je súčasťou Spoločnej organizácie poľnohospodárskych trhov a je upravený legislatívou Európskej únie, ktorá naň prispieva viac ako 2,8 milióna eur, ďalších 17 miliónov eur pochádza zo zdrojov štátneho rozpočtu.

O prostriedky sa dodávatelia uchádzajú cez výzvu, ktorú každý rok vyhlasuje Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA). V programe je zapojených 3578 základných škôl.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM