TOS Správy Rôzne

Tak na toto si dávajte fakt pozor. Najnovší PODVOD na internete, ľahko môžete prísť o peniaze!

Podvodníci skúšajú na internete rôzne a stále nové triky, ako pripraviť ľudí o peniaze. Najnovšie zneužívajú aj službu internetového giganta.

Ilustračný obrázok k článku Tak na toto si dávajte fakt pozor. Najnovší PODVOD na internete, ľahko môžete prísť o peniaze!
Zdroj: Unsplash.com / CC0 1.0

Patríte medzi tých, ktorí sa na webové stránky preklikávajú pomocou vyhľadávača? Reč je o prípadoch, keď nezadáte presnú url adresu, ale len kľúčový výraz a vyhľadávač vás už dovedie na požadovaný web.

Môže sa stať to, že vo výsledkoch sa objaví podvodná stránka. Ak má čudnú URL adresu, podvod viete relatívne ľahko odhaliť. Podvodníci ale majú aj nové, o niečo sofistikovanejšie riešenie.

Pozor na URL

A využívajú na to službu od internetového giganta Google Sites. Pomocou tejto služby je možné vytvoriť si webové prezentácie. No a špekulantmi vytvorená podvodná stránka s URL adresou obsahujúcou sites.google.com je pochopiteľne menej podozrivá.

Ako funguje taký podvod, ukážeme na konkrétnom príklade. V tomto prípade ide o prihlásenie do PayPal účtu (obľúbená internetová peňaženka). Nepoužívate PayPal? Vedzte, že rovnakú fintu môžu podvodníci využiť pri všetkom. Od internet bankingu po sociálne siete.

  • Do vyhľadávača zadáte paypal log in.
  • Jedným z prvých výsledkov je web vytvorený pomocou Google Sites. Url adresa tak nie je podozrivá, obsahuje aj výraz „paypal“ a je možné, že kliknete práve na toto.
  • Dostane sa na falošný web, ktorý však vyzerá úplne ako originál web PayPal.
  • Kliknete na prihlásenie a opäť je prihlasovacie okno úplne totožné s originálom. Zmenila sa však url adresa – teraz je už na prvý pohľad podvodná, musíte si to však všimnúť.
  • Ak si to nevšimnete a zadáte svoje prihlasovacie údaje – neprihlásite sa do svojho PayPal účtu, ale odovzdáte tieto údaje podvodníkom. A tí sa môžu prihlásiť do vášho účtu a vybieliť vám vaše konto.

Pozrite si to aj obrazom v pripojenej galérii.

Zahmlievací manéver

Zaujímavosťou je, že dnes už tento konkrétny falošný web odkazuje na skutočné PayPal prihlásenie. Zajtra to však môže byť opäť inak a toto je len zahmlievací manéver.

Ak nezadávate presné adresy do internetových prehliadačov, dávajte veľký pozor, aby ste neklikli nesprávne a nenaleteli podvodníkom.

Čo sa môže stať najmä vtedy, keď sa ponáhľate. Dobrým riešením je vytvorenie záložiek v prehliadači, pričom do tohto panela zaradíte všetky svoje často navštevované webové stránky.

Foto: ilustračné

Najnovší internetový podvod
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM