Veronika Hunyadiová Regióny

Diaľnica z Košíc do Bratislavy je hotová. Zvládli to za nás Maďari!

Z Košíc do Bratislavy a naspäť sa po rokoch dostaneme po diaľnici. Ďakovať môžeme Maďarom.

Ilustračný obrázok k článku Diaľnica z Košíc do Bratislavy je hotová. Zvládli to za nás Maďari!
3
Galéria

Metropola východu má od utorka (26. 10.) kompletné diaľničné prepojenie s Bratislavou. Sen mnohých motoristov sa splnil vďaka našim južným susedom. Informoval o tom košický magistrát.

Cez Miškolc

Maďarsko po viac ako 3,5 roku dokončilo a oficiálne otvorilo nový 57-kilometrový úsek diaľnice M30 medzi Miskolcom a Tornyosnémeti v blízkosti slovenských hraníc. Dokončený úsek sa od hraničného priechodu v Milhosti plynule napája na slovenskú rýchlostnú cestu R4, ktorá pokračuje až do košickej mestskej časti Šebastovce. Ide tak o dokončenie diaľničného prepojenia Košíc s Budapešťou.

Cesta z Košíc do Miskolca by sa tak mala skrátiť o približne 30 minút. Slávnostného otvorenia nového diaľničného úseku sa v utorok zúčastnili aj predstavitelia maďarskej vlády na čele s premiérom Viktorom Orbánom a košický primátor Jaroslav Polaček.

„Som veľmi rád, že s pomocou maďarskej vlády sa podarilo splniť to, čo sľubovali viacerí bývalí slovenskí premiéri. Ďakujem našim južným susedom, že sa im podarilo Košice s Bratislavou prepojiť diaľnicou cez Miškolc. Mnohým východniarom sa takto výrazne skráti cesta do nášho hlavného mesta a nebudú musieť stáť v dlhých kolónach okolo Ružomberka alebo pod Strečnom,“ uviedol Polaček.

Ďalší obchvat

Už onedlho by sa v Košiciach malo začať aj s nadväzujúcou výstavbou ďalšieho úseku rýchlostnej cesty R2. Pôjde o jednu z častí juhovýchodného obchvatu Košíc od Hanisky, resp. Šebastoviec do Košických Olšian, na ktorú je určených 165 miliónov eur z eurofondov. Po jej dobudovaní v roku 2025 už budú môcť motoristi využiť diaľnicu D1 Bidovce – Budimír.

„Viackrát som na túto tému hovoril s ministrom dopravy Andrejom Doležalom a viem, že už nepotrvá dlho a začne sa so samotnou výstavbou. Verím, že najneskôr za štyri roky sa výrazne odľahčí aj doprava v celom meste, keďže tisíce tranzitujúcich osobných a nákladných áut sa po dostavbe tohto úseku úplne vyhnú Košiciam," dodal košický primátor.

Zábery z otvorenia nového úseku diaľnice nájdete v priloženej galérii.

Hl. foto: ilustračné

Otvorenie nového úseku diaľnice Miskolc – Tornyosnémeti
3
Galéria
Zdroj: Mesto Košice

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM