Prokop Slováček Správy Správy

Diera v krku, mŕtve dieťa alebo impotencia. Čo nás má odnaučiť fajčiť?

Na krabičkách cigariet už onedlho nájdeme iba drsné obrázky. Bude mať žena vypľúvajúca krv či smrť v rôznych podobách požadovaný efekt na fajčiarov? Každoročne si tento neduh vyžiada iba v EÚ státisíce životov.

Ilustračný obrázok k článku Diera v krku, mŕtve dieťa alebo impotencia. Čo nás má odnaučiť fajčiť?
Zdroj: TASR

Sú možno drsnejšie, ako sme čakali. Niekedy až nechutné obrázky na cigaretách majú fajčiarom pripomínať, čo všetko im hrozí, ak neprestanú.

„Neovplyvní ma to. Som si vedomý, ako si škodím. Musím s tým žiť, dokiaľ nenájdem dostatok vôle, aby som si nezapálil,“ reagoval jeden z kolegov v redakčnom prieskume. Ani ďalší fajčiar v tíme neočakáva, že ho realistické zábery následkov fajčenia odradia od nežiadúceho zlozvyku. „Videl som to už v zahraničí a nič to so mnou neurobilo. Hoci by som bol možno rád,“ zhrnul.

Obrázky sa budú obmieňať

Už niekoľko dní platí aj na Slovensku smernica Európskej komisie, ktorá prikazuje používanie realistických obrázkov zobrazujúcich následky fajčenia. Varovania s fotografiami a textom musia zaberať 65 percent prednej a zadnej strany cigaretových škatuliek a balení tabaku na šúľanie. Obchodníci majú do 20. mája 2017 čas na dopredaj starých balení.

PREČÍTAJTE SI AJ: ROZHOVOR: Je Slovensko pripravené na dekriminalizáciu drog? Určiť jednorazovú dávku bude ťažké

„Pre členské štáty EÚ platia rovnaké obrázky, len textová časť je prispôsobená jazyku danej krajiny. Európska komisia vyberala série obrázkov,“ vysvetľuje pre portál dnes24.sk Lenka Skalická z Úradu verejného zdravotníctva SR. Obrázky musia výrobcovia pravidelne obmieňať, aby si na ne fajčiari nezvykli a nezovšedneli im.

Prevencia, ktorá môže pomôcť

„Európska komisia verí, že kombinované varovné označenia majú preventívny charakter pre mladých ľudí," poznamenáva Skalická.

Odvoláva sa na prieskum regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici z roku 2014, podľa ktorého viac ako tretina opýtaných uviedla, že pre varovanie na obale zvažuje skončiť s fajčením.

PREČÍTAJTE SI AJ: Svet o Slovensku: Vraj musela pašovať kokaín, aby jej syn mohol chodiť do školy

Umierajú státisíce ľudí

Fajčenie v EÚ si každoročne vyžiada približne 700-tisíc ľudských životov. Len dvojpercentné zníženie spotreby tabakových výrobkov by sa mohlo premietnuť do úspor na zdravotnej starostlivosti vo výške približne 506-miliónov eur.

Priemerný vek, keď Európania začínajú fajčiť, je 17,6 rokov. Podobne je na to i Slovensko. Z prieskumov vyplýva, že najviac ohrozenou skupinou sú mladí ľudia vo veku 15 až 18 rokov. V tejto kategórii si prvú cigaretu zapálilo 60 percent našincov. Na následky fajčenia zomrie u nás ročne približne 11-tisíc ľudí.

cigarety
9
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM