Barbara Dallosová Správy

Divoké počasie nemá konca: Do Európy sa zahryzne búrka ZEYNEP, čo čakať na Slovensku?

Víchrica, ktorá sa valí na Európu, môže byť najhoršou búrkou za posledných tridsať rokov.

Ilustračný obrázok k článku Divoké počasie nemá konca: Do Európy sa zahryzne búrka ZEYNEP, čo čakať na Slovensku?
3
Galéria
Zdroj: TASR/AP

K pobrežiu Európy sa blíži jedna z najhorších veterných búrok za uplynulé roky. Hoci už teraz úraduje na pobreží Britských ostrovov, to najhoršie nás vraj ešte len čaká. Už onedlho dorazí orkán do ďalších kútov Európy a čiastočne ovplyvní aj naše územie. Informuje o tom portál imeteo.sk.

Británia v pozore

Búrka, ktorá dostala meno Zeynep, môže byť podľa portálu najhoršou búrkou za 30 rokov. Silu jej predchodkyne, búrky Eunice, Už pocítili na Britských ostrovoch, kde doslova paralyzovala život.

„Britská vláda zatvorila školy a na základe varovania meteorológov dala do pohotovosti armádu, ktorá má pomáhať odstraňovať následky veternej smršte,“ uvádza portál s tým, že už teraz je v lokalite ochromená doprava a letecké spoločnosti rušia desiatky letov.

V priebehu popoludnia dorazí veterná búrka aj na pobrežie Francúzska, Holandska a Belgicka a vo večerných hodinách by mala udrieť na pobrežie Nemecka a Dánska.

Aktuálne zábery z britského pobrežia nájdete v priloženej galérii.

A čo u nás?

V priebehu noci z piatka na sobotu má začať vietor silnieť aj na Slovensku. Našťastie sa zdá, že britský scenár nás nečaká. Sila vetra by mala byť miernejšia ako v iných častiach Európy a dosiahnuť môže v nárazoch do 70 kilometrov za hodinu.

Najsilnejší vietor sa očakáva na horách, kde jeho poryvy môžu v sobotu dosahovať rýchlosť víchrice. To môže v praxi znamenať komplikácie napríklad pre lyžiarske strediská či horskú turistiku.

Výstraha druhého stupňa pred vetrom na horách je u nás vyhlásená pre okresy Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Žilina, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Spomenuté výstrahy platia predbežne od piatkového večera do soboty popoludní.

FOTO: Výčíňanie víchrice na Britských ostrovoch
3
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM