han Zo Slovenska

Dnes majú svoj deň HRDINOVIA z tiesňovej linky: VRÚCNY odkaz priamo od Čaputovej!

Pandémia ukázala, že operátori tiesňovej linky 155 sú životne dôležití pre celú spoločnosť. No, a práve 15. mája je Deň tiesňovej linky, ku ktorému sa pridala nádherným prejavom aj prezidentka.

Ilustračný obrázok k článku Dnes majú svoj deň HRDINOVIA z tiesňovej linky: VRÚCNY odkaz priamo od Čaputovej!
Zdroj: Facebook.com/Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR , Facebook.com/Zuzana Čaputová

Veľké uznanie a hlbokú vďaku za prácu vyjadrila prezidentka SR Zuzana Čaputová zdravotníckym operátorom. Urobila tak pri príležitosti sobotného Dňa tiesňovej linky 155.

Prezidentka uviedla, že svojou obetavou a profesionálnou činnosťou zabezpečujú, že sa rýchla pomoc dostane k ľuďom, ktorých život a zdravie sa ocitli v ohrození.

Krásne slová

„Vaše dôležité povolanie bolo pre vás určite ešte náročnejšie počas pandemického roka, keď ste boli vystavení enormnému náporu. Za to, že ste v kritických situáciách pomohli tým, ktorí to potrebovali, si zaslúžite uznanie nás všetkých,“ poznamenala hlava štátu na sociálnej sieti.

Poďakovanie podľa slov prezidentky patrí aj záchranárom, ktorí v spolupráci s operátormi zachraňujú blízkych. „Máme vás v úcte a sme vám všetci vďační za to, čo pre nás robíte,“ uzavrela.

Niečo viac z tém, ktoré hýbu Slovenskom

Pridali saj ďalší

Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) si je vedomý toho, že pracovníci tiesňovej linky počas pandémie siahli až dno svojich síl. "Zároveň ste ukázali, ako ste vy, neviditeľní hrdinovia z linky 155, až životne dôležití nielen pre systém záchrannej zdravotnej služby, zdravotníctva, ale pre celú spoločnosť,“ povedal na adresu operátorov.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) venoval spoločné poďakovanie záchranárom aj operátorom. „Preukázali ste obrovskú vôľu a nasadenie, aby sme všetci spolu pomáhali chrániť zdravie a život ľudí,“ zdôraznil šéf rezortu zdravotníctva.

Za najťažší rok v existencii tiesňovej linky 155 označil predchádzajúce obdobie i riaditeľ Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Michal Weinciller. „V prvej vlne pandémie sme mali až 50-percentný nárast volaní, v niektoré dni dokonca až o 80 percent viac hovorov ako predtým. V druhej vlne spôsobilo šírenie ochorenia COVID-19 nárast volaní i výjazdov,“ do­dal.

Udalosti na Slovensku

Trochu dát a čísel

Z dát vyplýva, že na linke 155 bolo zaznamenaných až 835 308 prich­ádzajúcich volaní, čo predstavuje nárast v porovnaní s rokom 2019 o takmer 22-tisíc. Počet všetkých volaní na linke 155 v roku 2020 bol viac ako 1,4 milióna (1 414 701). Číslo zahŕňa aj volania operátorov so zdravotníckym personálom, hygienikmi, samosprávami, či ďalšími zložkami integrovaného záchranného systému – políciou a hasičmi. V porovnaní s rokom 2019 bol vyšší o takmer 45-tisíc.

Predstavitelia OS ZSS pripomenuli, že pandemická situácia si vyžiadala aj zmeny v manažmente starostlivosti o pacienta, zavedenie nových krokov a krízových plánov pre celú záchrannú zdravotnú službu.

Operátorom pribudli nové úlohy aj pri vyťažovaní hovoru s volajúcim najmä z pandemického hľadiska, napr. otázky k cestovateľskej anamnéze, o príznakoch ochorenia COVID-19 či prípadných kontaktoch s infekčnými osobami.

Aj odrodia

Hovorkyňa OS ZZS Alena Krčová pripomenula, že základnou úlohou linky 155 naďalej ostáva čo najrýchlejšia a najefektívnejšia pomoc pre volajúceho v tiesni.

"Patria k nim aj tie najťažšie situácie, keď operátori telefonicky inštruujú volajúceho, ako podať prvú pomoc či oživovať blízkeho, ale aj odviesť pôrod,“ pripomenula.

Poukázala i na to, že operátori musia preukázať nielen špičkovú zdravotnícku profesionalitu, ale často i psychologickú zručnosť získať od ľudí, strachujúcich sa o seba či svojich blízkych, relevantné informácie pre efektívny zásah záchranárov.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aj toto vás môže zaujať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM