han Zo Slovenska

Núdzový stav sa končí: Po deviatej večer môžeme ísť VON a je dovolené sa zhromažďovať!

Núdzový stav na Slovensku sa skončí uplynutím 14. mája. Rozhodla o tom v piatok vláda. Mimoriadna situácia vyhlásená 11. marca trvá naďalej aj po ukončení núdzového stavu.

Ilustračný obrázok k článku Núdzový stav sa končí: Po deviatej večer môžeme ísť VON a je dovolené sa zhromažďovať!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Vláda vyhlásila núdzový stav uznesením ešte 30. septembra minulého roka. Platil od 1. októbra na 45 dní. Následne ho kabinet viackrát predlžoval. Naposledy koncom apríla, keď odsúhlasil jeho predĺženie o 30 dní, teda do 28. mája.

Trval dlho

Núdzový stav upravuje ústavný zákon o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. Možno ho vyhlásiť najdlhšie na 90 dní. Zákon však dopĺňa, že „núdzový stav vyhlásený z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie“ možno predĺžiť najviac o 40 dní, aj opakovane. Musí s tým však vysloviť súhlas Národná rada SR, a to do 20 dní od prvého dňa predĺženia.

Vláda ruší predčasne núdzový stav po tom, ako Národná rada SR schválila novelu zákona o hospodárskej mobilizácii. Kabinet má vďaka tomu nástroje na prijímanie opatrení hospodárskej mobilizácie bez núdzového stavu.

Slová premiéra

Zrušenie núdzového stavu je víťazstvo všetkých. V piatok to na tlačovej konferencii po rokovaní vlády uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO). „Sľúbili sme, že núdzový stav nebude trvať ani o minútu dlhšie, ako to bude potrebné, a to sme dodržali a núdzový stav sme zrušili,“ uviedol Heger. Zdôraznil však, že je potrebné, aby ľudia zostali zodpovední a dodržiavali vyhlášky hlavného hygienika. Vyzval ich tiež na očkovanie.

„Očkovanie je tá najužitočnejšia zbraň na pandémiu,“ poznamenal Heger.

Udalosti na Slovensku

Koniec zákazom

Zrušenie núdzového stavu znamená aj zrušenie zákazu zhromažďovania a stretávania sa. Na tlačovej konferencii po piatkovom rokovaní vlády to uviedla podpredsedníčka vlády SR a ministerka pre investície Veronika Remišová (Za ľudí).

„Zrušenie núdzového stavu je naše spoločné víťazstvo, odmena za zodpovednosť a dodržiavanie opatrení,“ uviedla Remišová, ale doplnila, že nie je vyhraté, pripomínajúc, že cestu k definitívnemu koncu pandémie predstavuje očkovanie. Vyzvala preto všetkých, ktorí sa môžu dať očkovať, aby tak urobili.

Radosť Krajniaka

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak nečakal a na Facebook zavesil radostný status: „Práve sme zrušili núdzový stav. Ďakujem vám všetkým, že sme to mohli urobiť, pretože ste sa správali veľmi zodpovedne a táto vaša zodpovednosť sa prejavila na klesajúcich číslach pandémie. Pekný víkend!“

Slová Lengvarského

Prácu zdravotníkov vyzdvihol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Povedal, že aj vďaka nim mohla vláda v piatok zrušiť núdzový stav. „Verím, že reči o masovom odchode zdravotníckych pracovníkov sa nepotvrdia. Vydržme, kým pandémia nepominie a ja spravím všetko pre to, aby sa pracovné podmienky zdravotníkov, ich status či platové ohodnotenie zlepšili,“ prisľúbil Lengvarský.

Núdzový stav na Slovensku sa skončí uplynutím 14. mája. Rozhodla o tom v piatok vláda. Mimoriadna situácia vyhlásená 11. marca trvá naďalej aj po ukončení núdzového stavu.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Niečo viac z tém, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM