ELA Správy Rôzne

Do Európy dorazila víchrica POLY: Na Slovensku pocítime SILNÝ vietor, udrú aj BÚRKY

Z Atlantiku sa cez pobrežie Európy presúva pomerne hlboká tlaková níž, ktorá prinesie silný vietor a bude páchať škody. Zhoršenie počasia čaká aj naše územie.

Ilustračný obrázok k článku Do Európy dorazila víchrica POLY: Na Slovensku pocítime SILNÝ vietor, udrú aj BÚRKY
Zdroj: TASR/Dano Veselský

V stredu a vo štvrtok bude búrok pomerne veľa. Búrky budú frontálne a prinesú so sebou množstvo zrážok. Hroziť budú najmä prívalové povodne. Prvé sa začnú objavovať už v stredu popoludní, pretrvajú takmer počas celého štvrtka.

Platia výstrahy

Aktualizované 16:20 Búrky sa môžu v stredu vyskytnúť na väčšine územia Slovenska. Meteorológovia preto pre viaceré okresy vydali výstrahu prvého alebo druhého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe.

Výstraha druhého stupňa platí pre okresy Prievidza a Turčianske Teplice. Búrky môžu byť spojené s lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov za 30 minút, krúpami či nárazmi vetra s rýchlosťou 70 až 110 kilometrov za hodinu.

Výstraha prvého stupňa zase platí pre okresy Bratislavského, Banskobystrického, Nitrianskeho, Trnavského a Žilinského kraja. Rovnako aj pre okresy Stará Ľubovňa, Poprad, Levoča, Kežmarok, Rožňava, Gelnica a Spišská Nová Ves.

V daných oblastiach môže búrky sprevádzať prudký lejak s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, nárazy vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu a krúpy.

Silný vietor aj u nás

V rámci tejto tlakovej níže POLY bude cez Európu pomerne rýchlo na juhovýchod postupovať studený front, na čele ktorého sa budú vyskytovať pomerne silné nárazy vetra. „Očakáva sa, že front v stredu okolo 18:00 dorazí na naše územie z južnej Moravy,“ píše iMeteo.sk.

Príchod frontu budete môcť pozorovať na oblačnosti, ktorá bude vytvárať aj shelf cloud a dorazia aj búrky. Intenzita búrok je zatiaľ pomerne otázna, no určite s nimi treba počítať.

Zrážky, ktoré dorazia nemusia byť elektricky aktívne, no určite počítajte so silnejúcim vetrom, ktorý môže v nárazoch dosahovať rýchlosť až okolo 90 km/h. V stredu podvečer si tak dajte najmä na západe pozor na silný, nárazový vietor. Na zvyšku územia bude vietor slabší a rovnako tak aj búrky.

POLY v Holandsku už úraduje

Silný vietor v podobe víchrice POLY vážne narušil leteckú a železničnú dopravu v Holandsku a úrady vyzvali ľudí, aby zostali doma, informuje agentúra Reuters. Vietor dosahuje rýchlosť až 120 km/h.

V stredu ráno víchrica POLY zasiahla holandské pobrežie s nárazmi vetra s rýchlosťou až 120 km/h. Situácia sa bude ešte zhoršovať. Národný meteorologický ústav vydal varovanie pred búrkami pre veľkú časť krajiny, a to najvyšší stupeň pohotovosti, informuje iMeteo.sk.

Amsterdamské letisko Schiphol, jedno z najrušnejších európskych uzlov, zrušilo viac ako 300 letov, uviedol hovorca s tým, že premávka bude obmedzená najmenej do 15:00 miestneho času.

Obyvateľom provincie Noord-Holland, do ktorej patrí aj Amsterdam, poslali na mobilné telefóny oznámenie, ktoré ich varovali, aby zostali doma.

Vlaky nepremávajú, uzavreli aj diaľnicu

Železničný dopravca NS zastavil všetku vlakovú dopravu na severe Holandska, zatiaľ čo diaľnicu severne od Amsterdamu uzavreli pre padajúce stromy.

Situácia je v týchto hodinách v Holandsku vážna a v ďalších hodinách sa očakávajú ďalšie škody.

Neprehliadnite aj:

Zdroj: imeteo.sk/dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM