ELA Správy Zo zahraničia

VIDEO: Do lietadla plného cestujúcich udrel blesk! ČO sa môže stať, keď už ste na palube?

Šokujúci moment nastal na letisku Little Rock v americkom štáte Arkansas. Počas búrky blesk zasiahol lietadlo plné cestujúcich.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Do lietadla plného cestujúcich udrel blesk! ČO sa môže stať, keď už ste na palube?
Zdroj: Facebook.com/Todd Yakoubian

Bojíte sa lietania či búrky? Ak oboch, tak o to je to horšie, ak vás búrka zastihne počas letu. Keď už počas zlého počasia sedíte v lietadle, môžete si vydýchnuť − pred búrkou ste dokonalo chránení.

Do lietadla na letisku udrel blesk

Takýto scenár sa minulý týždeň prihodil cestujúcim na letisku Little Rock v americkom štáte Arkansas. Lietadlo, ktoré viezlo cestujúcich, bolo stále na letisku na asfaltovej ploche a čakalo na odlet, informuje iMeteo.sk.

Na zdesenie niektorých cestujúcich blesk udrel do zadného kormidla American Eagle. Okrem silného hluku, ktorí mnohých vystrašil, sa nikto z cestujúcich nezranil a na lietadle nevznikla ani žiadna škoda.

„Úder blesku do lietadla môže byť strašidelný, ale je pomerne bežný a zvyčajne nemá žiadne vážne následky. Lietadlá sú navrhnuté tak, aby odolali úderom blesku vo vzduchu aj na zemi,“ vysvetľuje iMeteo.sk.

Faradayova klietka

Cestujúcich totiž chráni tzv. Faradayova klietka. Ide o uzavretú klietku vyrobenú z elektricky vodivého materiálu, ktorý dokonale odolá bleskom. Klietka pôsobí ako vodič, preto sa v jej vnútornom objeme náboj nenachádza.

Moderné lietadlá sú navyše vybavené aj ďalšími systémami ochrany pred bleskom, aby sa minimalizovali možné škody pri zásahu bleskom.

Tieto systémy ochrany pred bleskom pozostávajú z vodivých materiálov, ako je hliník, ktoré sú zabudované do konštrukcie lietadla. Pomáhajú bezpečne viesť elektrický prúd blesku cez lietadlo a potom ho vypustiť do okolitého vzduchu.

Tento moment zásahu bleskom sa podarilo aj natočiť. Pozrite si, ako blesk udrel do lietadla plného cestujúcich.

Čo je potrebné vedieť k letným dovolenkám?

WOW! Watch lightning hit the plane and sparks fly off the tail of it. Thanks Jason Hamm for sharing this with me.

Posted by Todd Yakoubian on Sunday, June 25, 2023
Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM