Zo zahraničia

Do Európy mieri prvá VÍCHRICA: Kde všade sa musia pripraviť na silný VETRISKO?

Zatiaľ čo na Slovensku si užívame príjemné slnečné počasie, na Európu mieri víchrica.

Zdroj: Dnes24.sk

„Počas jesene často zažívame jednotlivé víchrice, ktoré sa niekedy laicky označujú aj ako veterné búrky. Ide však vlastne len o hlbokú tlakovú níž, ktorá vplyvom výrazného tlakového gradientu prináša nad vnútrozemie Európy veľmi veterné počasie. Na začiatku jesene je hladina morí a oceánov na severnej pologuli najteplejšia a zároveň vo výškach sa ochladzuje. Teplotný kontrast spôsobuje výrazné vyparovanie, následkom čoho vznikajú jednotlivé cyklóny,“ vysvetľuje portál iMeteo.sk.

Dva názvy

Jedna cyklóna sa začala prehlbovať juhozápadne od Britských ostrovov. Už onedlho ovplyvní počasie v Európe.

Tlaková níž sa rýchlo približuje. Už ráno začala ovplyvňovať počasie v Británii. „Túto tlakovú níž pomenovali ako Agnes, ale v našej oblasti sa používa názvoslovie nemeckých meteorológov, ktorí ju pomenovali ako KILIAN. Ak tak budete čítať o následkoch víchrice Kilian alebo Agnes, tak vedzte, že ide o tú istú víchricu,“ dodáva portál.

Kde všade udrie?

Dopoludnia začnú víchricu pociťovať v Írsku a vo Walese. Poryvy vetra budú dosahovať rýchlosť 100 km/h. Situácia sa zhorší zajtra (28. septembra).

Na pobreží môžu poryvy dosahovať až 130 km/h. Stred tlakovej níže sa bude následne presúvať nad Nórsko, kde by mal vietor zosilnieť vo štvrtok. Fúkať bude aj v Dánsku, na severe Beneluxu a Nemecka. V tejto oblasti sa však väčšie škody neočakávajú. Poryvy vetra by totiž mali dosahovať maximálne 70 km/h.

„Na našom území túto prvú jesennú víchricu vôbec nepocítime. Počasie na Slovensku totiž ovplyvňuje rozsiahla tlaková výš, ktorá má svoj stred nad Ukrajinou a po jej zadnej strane k nám prúdi veľmi teplý vzduch od juhu. Na Slovensku tak bude pokračovať stabilné, slnečné a veľmi teplé počasie,“ píše iMeteo.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM