ELA Rôzne

Do Európy mieri víchrica Kirsten, zasiahne aj Slovensko!

Počasie v Európe začína ovplyvňovať tlaková níž, ktorú nemeckí meteorológovia pomenovali ako Kirsten.

Ilustračný obrázok k článku Do Európy mieri víchrica Kirsten, zasiahne aj Slovensko!
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

V nadchádzajúcich hodinách bude v oblasti Európy poriadne búrlivo. Postará sa o to výrazná tlaková níž, ktorá sa v týchto chvíľach presúva cez Britské ostrovy. Následne sa presunie cez Severné more smerom nad Dánsko, informuje portál iMeteo.sk.

Silný vietor

Víchrica Kirsten prinesie silný vietor do Nemecka, Česka, Poľska a aj na naše územie. V niektorých nemeckých oblastiach platia výstrahy až 2. stupňa pred silným vetrom. Najsilnejší vietor sa očakáva na horách, kde môžu nárazy presahovať rýchlosť 90 km/h.

Aj českí meteorológovia vydali výstrahy pred vetrom. V platnosti je 1. stupeň, ktorý začína platiť v stredu o 10:00 a jeho platnosť skončí o 18:00. Vietor môže dosahovať nárazy o sile až 70 km/h.

„Silný vietor neobíde ani naše územie. Vietor na Slovensku začne silnieť v stredu popoludní a najsilnejší by mal byť v podvečerných hodinách. Na celom území sa očakáva nárazový vietor o sile 50 až 60 km/h, pričom najsilnejší vietor bude na západe a severozápade Slovenska, kde nárazy vetra môžu dosahovať rýchlosť až 70 km/h,“ dodáva iMeteo.sk.

Platia výstrahy

Jednoznačne najsilnejší vietor by však mal fúkať na našich horách. Nárazy vetra budú presahovať rýchlosť 80 km/h a na hrebeňoch Tatier môžu presahovať rýchlosť až 100 km/h.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa pred vetrom na horách v nadmorskej výške od 1500 metrov nad morom.

Výstraha platí v stredu od 13. do 22. hodiny pre okresy Liptovský Mikuláš, Poprad, Brezno, Banská Bystrica, Ružomberok, Dolný Kubín, Tvrdošín, Námestovo, Martin a Žilina.

Priemerná rýchlosť vetra sa v týchto oblastiach miestami očakáva od 70 do 85 kilometrov za hodinu, v nárazoch až do 135 kilometrov za hodinu.

„Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a v danej oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ upozorňuje SHMÚ.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM