Zo Slovenska

Do letného tábora bude potrebný negatívny test! Výnimky budú mať malé deti a očkovaní

Povinnosť preukázať sa negatívnym testom neplatí pre deti do desiatich rokov, zaočkované osoby a pre tých, ktorí prekonali ochorenie COVID-19.

Ilustračný obrázok k článku Do letného tábora bude potrebný negatívny test! Výnimky budú mať malé deti a očkovaní
Zdroj: TASR/Daniel Veselský / CC0 1.0

Účastníci pobytových táborov trvajúcich viac ako štyri dni sa budú musieť preukázať negatívnym výsledkom PCR testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 72 hodín od doručenia výsledku.

Výnimky

Táto povinnosť neplatí pre deti do desiatich rokov, zaočkované osoby a pre tých, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k zotavovacím podujatiam pre deti a mládež, ktorá bude účinná od pondelka (28. 6.), informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Táto povinnosť sa týka zotavovacích podujatí, pod ktoré spadajú pobytové tábory. „Zotavovacie podujatie je organizovaný pobyt najmenej piatich detí a mládeže do 18 rokov veku na čas dlhší ako štyri dni, ktorého účelom je rekreácia detí a mládeže, posilnenie ich zdravia a zvýšenie ich telesnej zdatnosti,“ spresnila hovorkyňa.

Preplatí to štát

Šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) 16. júna pripomenul, že PCR testy budú pre deti, ktoré v letných mesiacoch navštívia letný tábor, preplácané štátom.

Pred nástupom do detského tábora je potrebné predložiť vyhlásenie o bezinfekčnosti a potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti. U detí potvrdzuje bezinfekčnosť písomným vyhlásením rodič alebo iný zákonný zástupca. Vo vyhlásení sa uvádza, že dieťa alebo iná fyzická osoba prítomná na akcii nejaví známky akútneho ochorenia a ani v priebehu 14 dní pred odchodom neprišlo dieťa alebo iná osoba prítomná na akcii do styku s osobou chorou na infekčné ochorenie.

„Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti rodičovi, respektíve zákonnému zástupcovi dieťaťa, vydá pediater najskôr jeden mesiac pred začiatkom detského tábora,“ spresnila Račková. Na účel výletov detí ÚVZ organizátorom odporúča využívať súkromnú hromadnú dopravu.

Povinnosti organizátorov

Organizátor musí mať podľa Račkovej zabezpečený priestor na izoláciu osôb. Izolácia a následne odvoz z akcie infekčne chorého alebo podozrivého z nákazy musia byť zabezpečené bezodkladne. „O situácii musí byť okamžite informovaný príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva. V prípade potvrdeného výskytu infekcie bude akcia ukončená, budú nariadené potrebné protiepidemické opatrenia pre osoby a vo vzťahu k užívaným priestorom,“ opísala Račková.

Organizátori tiež musia podľa hovorkyne vykonávať zvýšený zdravotný dohľad počas trvania tábora či opakovane informovať účastníkov tábora o platných protiepidemických opatreniach.

Račková upozornila, že takzvané denné tábory sa budú riadiť podmienkami a protiepidemickými opatreniami, ktoré už v súčasnosti platia pre organizáciu hromadných podujatí. „Znamená to teda, že napríklad športové denné tábory sa budú riadiť podmienkami pre hromadné podujatia športového charakteru, tanečné alebo iné záujmové tábory sa budú riadiť všeobecnými podmienkami pre organizáciu hromadných podujatí,“ doplnila.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM