ELA Zo zahraničia

Do našich končín prichádzajú nové drogy: Češku ZABIL anjelský prach, šíri sa aj tekutá extáza

Do našich končín prenikajú narkotiká zo Spojených štátov a Veľkej Británie. Nové drogy sú veľmi nebezpečné a môžu spôsobiť smrť. Takýto prípad riešili už českí policajti.

Ilustračný obrázok k článku Do našich končín prichádzajú nové drogy: Češku ZABIL anjelský prach, šíri sa aj tekutá extáza
Zdroj: pixabay.com

Na novú drogu na českom trhu narazili nedávno kriminalisti pri vyšetrovaní smrti ženy. Kukláči vykonávali raziu v jednom z domov, kde sa vo veľkom varil pervitín. A práve jeden z podozrivých mužov je spájaný s predávkovaním partnerky látkou fencyklidin, nazývanou aj anjelský prach. Látka bola pôvodne vyvinutá pre účely veterinárstva a mala slúžiť ako anestetikum pri chirurgických zákrokoch.

„Žena dostala drogu od svojho priateľa z dôvodu spestrenia spoločného sexuálneho života. Po užití drogy vo svojom byte v dôsledku intoxikácie zomrela,“ uviedla pre noviny.sk Eva Kropáčová, hovorkyňa polície ČR.

Podozrivých úmrtí u našich susedov je ale viac. Českí kriminalisti varujú predovšetkým pred tzv. tekutou extázou. Látka sa používa ako čistidlo grafiti a jej obľúbenosť rýchlo stúpa.

Látka je tiež veľmi nebezpečná. „Účinok je oproti známym drogám niekoľkonásobne väčší a ich nesprávne dávkovanie môže spôsobiť smrť,“ doplnila Kropáčová.

„Tekutá extáza spôsobuje stavy eufórie, veľmi ľahko sa dá presiahnuť tá hranica, kedy dochádza ku útlmu dýchania až k smrti, je veľmi nebezpečná a vysoko toxická,“ vyjadril sa v minulosti pre noviny.sk Ľubomír Okruhlica, hlavný odborník MZ SR pre závislosti.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM