Zo Slovenska

Do obchodného registra by mohli byť doplnené niektoré údaje AUTOMATICKY

Účelom doplnenia údajov je, aby sa v budúcnosti pri zmenách údajov vyplývajúcich z iných evidencií mohol plne naplniť princíp jedenkrát a dosť.

Ilustračný obrázok k článku Do obchodného registra by mohli byť doplnené niektoré údaje AUTOMATICKY
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Rezort spravodlivosti chce v spolupráci s registrovými súdmi vykonať automatizované doplnenie identifikačných údajov do obchodného registra. Chce tým odbremeniť podnikateľov od tejto povinnosti.

Vyplýva to z novely zákona o obchodnom registri z dielne Ministerstva spravodlivosti (MS) SR, ktorú vo štvrtok posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania.

Automatické doplnenie

Povinnosť doplnenia identifikačných údajov predpokladá zákon o obchodnom registri z roku 2019. Osoby zapísané v obchodnom registri sú na základe toho povinné najneskôr do 30. septembra 2022 doplniť identifikačné údaje o všetkých osobách vystupujúcich v tomto registri v určitom právnom postavení, napríklad ako spoločníci či prokuristi.

S využitím údajov, ktoré má štát už k dispozícii, chce MS SR v spolupráci s registrovými súdmi vykonať automatizované doplnenie identifikačných údajov, a to najneskôr do 31. mája 2022.

„Nebude to však zrejme možné pri všetkých zapísaných osobách, keďže vedené údaje nemusia byť dostatočné na ich jednoznačnú identifikáciu,“ upozornil ešte skôr Peter Bubla z tlačového oddelenia rezortu spravodlivosti. Zdôraznil, že ak sa stotožnenie podarí, dostane zapísaná osoba najneskôr 31. mája 2022 oznámenie o doplnení údajov a od povinnosti doplnenia údajov bude oslobodená.

Jedenkrát a dosť

Ak by neprišlo k automatizovanému doplneniu identifikačných údajov, zapísané osoby by museli požiadať o doplnenie týchto údajov podaním návrhu na zápis zmeny zapísaných údajov. „V prípade, ak sa návrh na zápis zmeny bude týkať len doplnenia týchto údajov, bude oslobodený od poplatku,“ doplnil.

Účelom doplnenia údajov je, aby sa v budúcnosti pri zmenách údajov vyplývajúcich z iných evidencií mohol plne naplniť princíp jedenkrát a dosť.

„Vďaka tomuto doplneniu bude možné preberať relevantné údaje o osobách z iných informačných systémov verejnej správy automatizovane. Ak sa teda napríklad spoločník presťahuje alebo spoločníčka zmení priezvisko, spoločnosť už nebude musieť podávať spoplatnený návrh na zmenu zapísaných údajov, ale pri zmene údajov evidovaných o nejakej osobe v registri fyzických osôb bude možné spracovať zmenu údajov o nej aj v obchodnom registri automatizovane,“ dodal Bubla.

Aj z toho dôvodu má znenie zákona podľa navrhovateľov pozitívny vplyv na informatizáciu spoločnosti a na podnikateľské prostredie. Rozpočet verejnej správy by zaťažil sumou prevyšujúcou 162-tisíc eur.

Legislatíva by v prípade definitívneho schválenia mohla byť účinná od 1. decembra 2021.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM