Lucia Lauková Kultúra

Do ulíc hlavného mesta opäť zavítala Biela noc: FOTO z unikátnej hry svetiel

Biela noc opäť rozžiarila Bratislavu. Do ulíc pritiahla množstvo ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Do ulíc hlavného mesta opäť zavítala Biela noc: FOTO z unikátnej hry svetiel
6
Galéria
Zdroj: TASR

Mesiac v Medickej záhrade, svetelné lúče ponad hladinu Dunaja spájajúce oba brehy rieky, geometrická hra v Podhradí či priama reakcia interaktívnej hladiny vody na človeka. Ale aj osvietený 160-metrový mrakodrap, UFO na Moste SNP a budova Slovenského rozhlasu, svetelné inštalácie Starej tržnice, kostola Klarisky či nevšedná podoba fontány Družba na Námestí slobody, Bratislavského hradu či Starého mosta.

Priniesla cez 70 expozícií

To je len časť z viac ako 70 svetelných expozícií objektov a výstav, ktoré periniesla Biela noc 2017. Návštevníkom ponúkla netradičnú prechádzku nočnou Bratislavou. Sprevádzali ňou diela výtvarníkov, performerov, hudobníkov či dizajnérov zo Slovenska, Európy i celého sveta.

„Biela noc je medzinárodný projekt, ktorý už tretíkrát prišiel do Bratislavy a pripravili sme spoločnú prechádzku mestom pre našich obyvateľov i návštevníkov,“ povedala pri otvorení Bielej noci organizátorka Zuzana Pacáková. Zároveň ním vyzdvihla potrebu popularizovať súčasné umenie a pracovať s verejným priestorom. „Svetový trend je prinášať svetelnú architektúru a dizajn do verejného priestoru,“ doplnila Pacáková.

Presunie sa aj do iných miest

Podujatie vyzdvihla aj bratislavská krajská poslankyňa a členka Komisie európskych záležitostí, regionálnej spolupráce a cestovného ruchu Tatiana Mikušová, podľa ktorej sa tým posúva turistická sezóna. „Špičkové kultúrne podujatia sa dajú robiť aj inovatívne, inak a aj v noci,“ skonštatovala Mikušová s tým, že tento rok sa podarilo dostať podujatie aj mimo hlavného mesta. Po Bratislave sa totiž presunie priamo do regiónov a do 15. novembra sa predstaví v Senci, v Stupave a v Budmericiach.

Medzinárodný projekt

Biela noc je medzinárodný umelecký projekt, ktorého úlohou je priblížiť verejnosti súčasné formy umenia ako aj netradičné, nepoznané a významné miesta európskych metropol. Vznikla v Paríži v roku 2002. Odtiaľ sa počas niekoľkých rokov rozšíril projekt aj do iných miest, ako je napr. New York, Los Angeles, Chicago, Miami, Santa Monica, Montreal, Toronto, Rím, Tel Aviv, Gaza, Jeruzalem, Madrid, Brusel, Riga, Bukurešť, Amsterdam, Brighton, Turín, Petrohrad, Košice a Bratislava.

V galérii nájdete fotografie z tohtoročnej Bielej noci v Bratislave!

Do ulíc hlavného mesta opäť zavítala Biela noc: FOTO z unikátnej hry svetiel
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM