MI Zo Slovenska

Dobrá správa! Slovensko je európska jednotka v boji s koronavírusom. V čom?

Napriek tomu, že aj slovenské počty nových prípadov Covid-19 raketovo narastajú, stále si udržiavame svetovú top pozíciu v jednom ukazovateli. Snáď si to nepokazíme.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa! Slovensko je európska jednotka v boji s koronavírusom. V čom?
Zdroj: TASR/AP

Koronavírus už infikoval viac ako 36 miliónov ľudí v 188 krajinách po celom svete. Jednotlivé štáty sa predháňajú vo vyťahovaní rôznych čísiel, podľa ktorých sa dá hodnotiť ich domáca situácia. Nie všetky však majú rovnakú výpovednú hodnotu. A pri jednom čísle je Slovensko najlepšie na svete.

San Marino (nie)je prvé

Nie je číslo ako číslo. Američania síce majú viac ako 210-tisíc obetí Covid-19, čo je najviac na svete v absolútnom vyjadrení. Lenže po prepočítaní na stotisíc obyvateľov sa Američania prepadnú až na jedenáste miesto v celosvetovom rebríčku.

Z tohto hľadiska má najväčšiu úmrtnosť na koronavírus Peru, kde zomrelo takmer 103 ľudí na stotisíc obyvateľov. Nasleduje Belgicko (88), Bolívia (72) a Brazília (70,8). Vyplýva to z údajov Univerzity Johna Hopkinsa, ktoré zverejnila britská stanica BBC.

Oficiálne je v globálnom zozname smrtnosti prvé maličké San Marino. V tomto prípade však ide o štát, ktorý nemá ani stotisíc obyvateľov, a preto sú prepočty skreslené.

Smrť nás šetrí

Ak si zoberieme do úvahy práve smrtnosť na Covid-19 v prepočte na stotisíc obyvateľov, Slovensko je na tom najlepšie v Európe. Podľa údajov Univerzity Johna Hopkinsa zomrel na Slovensku len jeden človek na stotisíc obyvateľov.

Lepšie čísla už majú opäť len maličké územia ako Gibraltár, Faerské ostrovy a Vatikán. V rámci EÚ je k Slovensku najbližšie Cyprus a Lotyšsko, kde je smrtnosť na úrovni zhruba dvoch ľudí na stotisíc obyvateľov.

Takáto štatistika je celkom priaznivá aj v prípade našich susedov. Hoci tempo nárastu infekcie je u nich raketové, mŕtvych zatiaľ nemajú veľa.

Najlepšie je na tom Poľsko (7,4), ďalej Česko (7,8), Maďarsko (9,0) a Rakúsko (9,3). V porovnaní so západnou Európou, kde je toto číslo v mnohých prípadoch dvojciferné, sú to veľmi dobré výsledky v boji s pandémiou.

Ilustračný obrázok

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM