Správy

Dobrá voľba prichádza s návrhom, ako pozastaviť výkon funkcie podozrivých sudcov

Líder mimoparlamentnej strany Tomáš Drucker prichádza s novelou zákona o sudcoch a prísediacich, ktorá by umožnila pozastaviť výkon funkcie podozrivých sudcov.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá voľba prichádza s návrhom, ako pozastaviť výkon funkcie podozrivých sudcov
Zdroj: TASR

Mimoparlamentná strana Dobrá voľba prichádza s riešením v podobe novely zákona o sudcoch a prísediacich, ktorá by umožnila pozastaviť výkon funkcie podozrivých sudcov.

Návrh doručí na Úrad vlády SR. Reaguje tak na aktuálnu kauzu údajnej komunikácie sudkyne Moniky Jankovskej a Mariana K. a ďalších sudcov.

Rana pre súdnictvo

Líder strany Tomáš Drucker poukázal na to, že v súčasnosti prepisy z tejto komunikácie poukazujú na kupovanie hlasov poslancov, ale aj súdnych rozhodnutí.

„Slovenské súdnictvo dostalo veľkú ranu a otriasa sa v základoch, a to práve pre korupčné kauzy predstaviteľov súdnej moci,“ komentoval.

Expertka strany Lucia Kurilovská uviedla, že podľa aktuálne platnej legislatívy môže disciplinárny senát pozastaviť výkon funkcie sudcu, no ten môže kolidovať s vyšetrovacím konaním. Môže sa tak stať, že títo sudcovia by mohli naďalej rozhodovať v prípadoch.

Pozmeňovací návrh zákona by umožnil Súdnej rade, aby pozastavila sudcovi výkon jeho funkcie na tri mesiace na návrh ministra spravodlivosti.

Udiať by sa tak mohlo v prípade, ak by existovalo dôvodné podozrenie zo spáchania niektorého z trestných činov korupcie alebo obzvlášť závažného trestného zločinu. Súdna rada by mala na takéto rozhodnutie desať dní od doručenia návrhu zo strany ministra spravodlivosti.

Vyzýva premiér i prezidentku

Tomáš Drucker zároveň vyzýva premiéra a prezidentku na zvolanie Bezpečnostnej rady (BR) SR. TASR o tom informovala jeho hovorkyňa Martina Šoltésová.

Exminister zdravotníctva a vnútra to vyhlásil v súvislosti s nahrávkou rozhovoru medzi Dobroslavom Trnkom a Marianom K. Týkať sa má údajného Trnkovho pokusu o vydieranie spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka nahrávkou jeho rozhovoru v konšpiračnom byte z kauzy Gorila.

„Po tom, ako sa občania mali možnosť dozvedieť o prehnitosti slovenského súdnictva, vychádza postupne na povrch, že podobne skorumpovaná bola aj časť prokuratúry pod vedením vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku,“ komentoval.

Situácia je podľa Druckera natoľko vážna, že predstavuje ohrozenie podstaty fungovania demokracie na Slovensku.

„Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) musí okamžite zvolať Bezpečnostnú radu a prijať všetky nevyhnutné opatrenia, aby zamedzil strate dôvery občanov v spravodlivosť a fungujúci štát,“ vyhlásil. Za nevyhnutné považuje tiež dostať všetkých skorumpovaných prokurátorov mimo služby.

V prípade, že premiér nebude ochotný „urýchlene a rázne konať“, vyzýva k zvolaniu BR a podniknutiu nevyhnutných krokov prezidentku SR Zuzanu Čaputovú.

Drucker tiež upozornil, že hoci majú všetky relevantné orgány nahrávku Trnku s Marianom K. viac než rok, doteraz sa nič neudialo. „V civilizovanej krajine by takýto prokurátor bol už dávno postavený mimo služby a sedel vo vyšetrovacej väzbe,“ hovorí.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM