Radka Novotná Regióny Regióny

Dobrovoľníci v Zborove spojili sily: Prečo sa do obnovy cintorína zapojili aj Nemci? FOTO

Dobrovoľníci začali v Zborove s brigádou na vojnovom cintoríne. Opravia predný plot a urobia sadové úpravy.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľníci v Zborove spojili sily: Prečo sa do obnovy cintorína zapojili aj Nemci? FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR

Nemeckí a slovenskí dobrovoľníci začali v Zborove (okres Bardejov) dvojtýždňovú brigádu na nemeckých vojnových cintorínoch. Podľa tajomníka Spoločnosti starostlivosti o nemecké vojnové hroby na Slovensku – Michala Bochina – Nemecký ľudový zväz starostlivosti o vojnové hroby (VDK) pravidelne organizuje na Slovensku takéto brigády.

„Táto skupina pochádza z mesta Konstanz v Bádensku-Württembersku. Budú mať na starosti údržbu a drobné opravy na vojenských nemeckých cintorínoch v Zborove, Vyšnom Mirošove a potom sa presunieme k pamätníku na Dukle. Na cintoríne v Zborove opravia predný plot a urobia sadové úpravy,“ uviedol Bochin s tým, že brigády organizujú od roku 1998.

Ako ďalej dodal, zmyslom brigád je vzájomného spoznávania sa, aby účastníci spoznali Slovensko a prekonávali tak predsudky. „Boli sme na Dunajci, jeden deň budeme v spolupráci s Vojenským historickým ústavom venovať histórii na Dukle a takisto navštívime Prešov a Košice,“ doplnil Bochin.

Skupina dobrovoľníkov nepomáha iba na Slovensku, ale aj v Belgicku, Francúzsku alebo v Poľsku. V celej Európe v súčasnosti prebieha desať projektov. „Slovensko je veľmi zaujímavá krajina, sú tu príjemní a dobrí ľudia, rovnako ma zaujala aj vaša kultúra,“ povedala dobrovoľníčka Viktoria Ganzer, ktorej prarodičia padli v boji počas vojny.

„Brigády sa konajú ako súčasť osláv 100. výročia Nemeckého ľudového zväzu starostlivosti o vojnové hroby. Okrem tejto, budú tohto roku na Slovensku ďalšie dve brigády – jedna vo Važci, to je Bundeswehr a druhá bude v Prešove,“ dodal Bochin. Zvláštnosťou cintorína v Zborove podľa Bochina je, že tam boli v minulosti pochovaní prví nemeckí vojaci na našom území počas druhej svetovej vojny.

Pozrite si v priloženej fotoalérii zábery z brigády na vojenskom cintoríne v Zborove!

V OBRAZOCH: Brigáda na vojnovom cintoríne v obci Zborov
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM