Rôzne

Dobrý skutok to rozhodne nebude: Prečo vianočného kapra nesmieme púšťať späť do vody?

Mnohí z nás podľahnú túžbe spraviť dobrý skutok a darovať kaprom život. Prečo ich nemáme púšťať späť do prírody?

Ilustračný obrázok k článku Dobrý skutok to rozhodne nebude: Prečo vianočného kapra nesmieme púšťať späť do vody?
6
Galéria
Zdroj: TASR

Pustiť živého vianočného kapra späť do vody znamená preňho istú, pomalú a bolestivú smrť. Agrorezrot preto odporúča každému kupujúcemu využiť možnosť usmrtenia živej ryby priamo na predajnom mieste a minimalizovať tak jej ďalší stres. Upozornil na to Daniel Hrežík z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Ryba, ako studenokrvný živočích, je podľa Hrežíka závislá od teploty okolitého prostredia. Pri nízkej teplote nie je schopná dlhodobo „fungovať“, preto v prírode v zime hibernuje.

Odpočíva v lóžach, ktoré si pripravuje už na jeseň a tlmí tam všetky svoje životné funkcie na minimum. Kapry spomalia svoj metabolizmus a využívajú len minimum energie.

Kapor vypustený do prírody na Vianoce, už nemá šancu pripraviť sa na prežitie zimy a v priebehu niekoľkých dní až týždňov umiera.

Okrem toho, vianočné kapry pred predajom dlho žijú z vlastných tukových zásob, ktoré si nazhromažďujú, aby prežili zimu. Počas transportu a predaja tieto zásoby zužitkujú a stratia potrebnú zásobu energie, aby prežili až do jari.

„Živý kapor je neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov. Tešia sa z nich najmä deti a mnohí z nás podľahnú túžbe spraviť dobrý skutok a darovať kaprom život. Táto pekná myšlienka v skutočnosti kaprom zaručí istú, pomalú a bolestivú smrť,“ uviedla Gabriela Matečná (SNS), podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Výlov rýb pri obci Perín - Chym 2019
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM