Lucia Lauková Správy

Doklady o poistení a práci v Británii si odkladajte: Po Brexite ich budete potrebovať

Uchovať by ste si mali napríklad pracovné zmluvy, výplatné pásky či číslo sociálneho zabezpečenia. V budúcnosti môžu ovplyvniť rozhodovanie o dávke, ktorú budete poberať.

Ilustračný obrázok k článku Doklady o poistení a práci v Británii si odkladajte: Po Brexite ich budete potrebovať
Zdroj: TASR

Občania pracujúci v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska by mali pamätať na to, že doklady o ich práci a sociálnom zabezpečení z tejto krajiny môžu byť pre nich v budúcnosti veľmi dôležité.

Vo vlastnom záujme by si preto mali uchovať napríklad pracovné zmluvy, výplatné pásky či číslo sociálneho zabezpečenia.

Tieto doklady môžu mať pre nich osobitný význam najmä v súvislosti s blížiacim sa vystúpením Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

„Odkladať si doklady o práci a dôchodkovom poistení zo zahraničia je všeobecná zásada, pretože môžu poistencovi výrazne uľahčiť situáciu a urýchliť neskoršie vybavovanie dávok na Slovensku alebo v inej krajine EÚ, kam sa presunul. V prípade Spojeného kráľovstva je ešte situácia špecifická v tom, že na inštitúcie, na ktoré sa v súčasnosti vzťahuje povinnosť spolupracovať v oblasti sociálneho zabezpečenia s inštitúciami členských štátov EÚ, sa po brexite táto povinnosť vzťahovať nemusí, napríklad povinnosť potvrdzovať existenciu poistenia,“ upozorňuje hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

V takom prípade odložené doklady môžu poistencovi zásadne pomôcť a ovplyvniť rozhodovanie o dávke, ktorú bude poberať.

Týka sa to i jeho starobného dôchodku, pri ktorom sa mu v budúcnosti zohľadní aj obdobie odpracované v Spojenom kráľovstve.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM