Webnoviny - Svet

Doktor od jezera hrochů nakrúcali aj v Keni

WEBNOVINY.SK

Zdeněk Troška Foto: SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 23. februára (WEBNOVINY) – Zdeněk Troška, režisér komediálnych trilógií Slunce, seno (1984, 1988, 1990) a Kameňák (2002, 2003, 2004), prinesie do slovenských kín 4. marca novinku – „tradičnú dialógovú komédiu“ Doktor od jezera hrochů. Aj keď sa režisér poznal s autorom rovnomennej literárnej predlohy, zosnulým Miloslavom Švandrlíkom, niekoľko rokov, ponuka prišla od vydavateľstva jeho kníh. „My sme sa poznali s pánom Švandrlíkom roky a on vždy chcel, aby som nakrútil niečo z jeho tvorby. Mnohokrát sme sa stretli s pánom Švandrlíkom a hovorili sme o tom, no a keď prišlo k tomu, že by sme teda nakrútili Doktora od jezera hrochů, tak bol veľmi rád,“ povedal scenárista a režisér snímky pre agentúru SITA.

Zdeněk Troška mal pri písaní scenára voľnú ruku, pretože Miloslav Švandrlík nemal k prvej verzii scenára žiadne pripomienky. Ako však tvrdí, štáb sa snažil, aby bol film verným prepisom knihy. „Samozrejme, posunuli sme to z doby sedemdesiatych rokov minulého storočia do dneška, ale snažil som sa, aby úsmevný nadhľad tej veselohry tam stále bol,“ doplnil s tým, že producent Marek Veselický chcel pôvodne do snímky pridať odlišný komediálny aspekt, no Troška nechcel kaziť „čistú komediálnu linku pána Švandrlíka“ a na tom sa tvorcovia nakoniec zhodli.

Sfilmovanie knihy, ktorá vyšla po prvý raz v roku 1980 a doteraz sa jej predalo viac ako milión výtlačkov, nebolo podľa jeho slov ťažké, malo to len jedno úskalie. „Knižka je v podstate anekdota. To je veľmi jednoduchý príbeh, nemá v sebe žiadne dramatické zvraty, je tam asi len jeden,“ vyjadril sa Troška, ktorý film popisuje ako úsmevnú, príjemnú veselohru, panoptikum rôznych typov „Čecháčkov“ postavené na typických českých typoch.

Film Doktor od jezera hrochů sa nakrúcal v Česku a Keni. „Mali sme nakrúcať na Slovensku, nakoniec z toho zišlo,“ prezradil Troška. Nakrúcanie v africkej divočine však nebolo také dobrodružné, ako by sa mohlo zdať. „Ani hada sme však nevideli, a to sme boli v džungli, kde nám ukazovali tabule, že je tam 27 druhov jedovatých hadov, všetky možné mamby a kobry a neviem čo ešte. Nevideli sme nič, žiadneho hada. Samozrejme tam skákali opice, kradli jedlo, naozaj platí príslovie drzý ako opica. Navyše sme mali so sebou, pochopiteľne, ozbrojený sprievod. Vojaci vždy miesto, ktoré sme si vybrali na nakrúcanie, obišli niekoľkokrát a vyplašili ten dobytok a my sme mohli v pokoji nakrúcať,“ zaspomínal si režisér.

V hlavných úlohách sa predstaví Jaroslav Šmíd ako doktor Čeněk Dobešek, Tereza Bebarová ako jeho manželka Tereza Dobešková a Eva Holubová ako lekárova svokra Marie Košvancová. Ako Zdeněk Troška prezradil, na herecké obsadenie myslí už pri písaní scenára. Už vtedy si tvorí potenciálny zoznam hercov a herečiek, z ktorých všetci by danú rolu zahrali perfektne, aj keď každý inak. Navyše si robí dvojice, aby sa k sebe hodili. „A potom, povedzme, zistíte, že bohužiaľ, jeden z tých hercov je už zmluvne viazaný k inému filmu, tak hľadáte náhradu a stále kombinujete,“ uviedol. Zdeněk Troška dokonca mierne pozmenil pôvodnú knihu, len aby do filmu obsadil Editu Brychtovú, ktorá nakrúca prevažne v Hollywoode. „V knihe je doktor Homola, tak sme z neho urobili doktorku Homolovú. Ak budem mať v ďalších filmoch nejakú rolu, tak ju obsadím,“ povedal s úsmevom. Scenárista a režisér si dokonca v snímke zahral malú rolu. Herec, ktorý ju mal pôvodne hrať, totiž prišiel na pľac úplne opitý a Zdeněk Troška ho musel nahradiť.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM